Pretraži pojam

Najčešće su to pojmovi poput "Kolinda", "politika", "kriminal", "Trump" i slično...

Odaberi grad
Svi gradovi
Donja Stubica
Krapina
Marija Bistrica
Oroslavje
Samobor
Sveta Nedelja
Zabok
Zagorski kraj
Zagreb
Zagrebačka županija
Zaprešić
Zaprešićki kraj
Zlatar

POVIJEST POTRESA U HRVATSKOJ: Jučerašnji potres najjači u Zagrebu od 1880. godine

POVIJEST POTRESA U HRVATSKOJ: Jučerašnji potres najjači u Zagrebu od 1880. godine

Objavljeno 23.03.2020 22:14

Jučerašnji potres srednje jačine nije izazvao teže posljedice, ozljede ili smrti, osim u slučaju 15-godišnjakinje koja je preminula nakon duge borbe liječnika za njezin život u Klinici za dječje bolesti Zagreb

Kao da nam nije dosta što se moramo pridržavati rigoroznih mjera zbog globalne krize koja vlada uslijed zaraze COVID-19, 22. ožujka u 6 sati i 23 minute Zagrepčane i okolno stanovništvo probudio je najintenzivniji alarm koji su u svojim životima osjetili i čuli.

Potres magnitude 5,3 po Richterovoj ljestvici s epicentrom u Kašini zatresao je glavni grad Hrvatske i okolne mu županije – sjeverozapadni kontinentalni dio. Ova kontradiktorna prirodna nepogoda vladajućoj epidemiji COVID-19 zasigurno je među posljednjim pojavama koje bi već dovoljno zgroženo stanovništvo očekivalo.

‘Kontradiktorne preporuke nadležnih’

Preporuka da se ostaje kod kuće i maksimalno ograniči svo kretanje građana privremeno je pauzirana uputom da se napuste zgrade, kuće i stambeni objekti dok se podrhtavanje tla ne umiri.

Bio je ovo najsnažniji potres koji je Zagreb doživio u proteklih 140 godina nakon takozvanoga Velikog potresa iz 1880. godine, čija je magnituda iznosila 6,3 po Richteru dok je grad tad brojao 30 830 stanovnika.

Nasreću, jučerašnji potres srednje jačine nije izazvao teže posljedice, ozljede ili smrti, osim u slučaju 15-godišnjakinje koja je zadobila teže ozljede i prebačena je na intenzivno liječenje u Kliniku za dječje bolesti Zagreb. Tamo su se borili za njezin život, ali bezuspješno.

‘Štete ima, ali reakcije odgovornih su pravodobne’

S druge strane nastala je materijalna šteta srednjih razmjera na brojnim stambenim i građevinskim objektima, posebice u samome središtu Grada Zagreba na starijoj gradnji. Možda najznačajnija od svih jest odlomljeni južni toranj Zagrebačke katedrale čiji se desetak metara dug vrh strovalio u Ured kardinala Zagrebačke nadbiskupije, Josipa Bozanića. Potres je izazvao privremenu obustavu toplinske i električne energije u nekim kućanstvima, ali uskoro je ona vraćena u pogon.

Hrvatske su vlasti sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske iznimno dobro i brzo reagirale te počele provoditi sankcije i daljnje mjere opreza, kao i zbrinjavati ugroženo stanovništvo neposredno nakon prvoga potresa. U razdoblju od dva sata uslijedio je jedan slabiji i dosta kraći potres kao i desetak znatno manjih oslobađanja energije.

‘Mnogi dobrovoljci pridonijeli solidarnosti i zajedništvu’

Hrvatska vojska, policija, Crveni križ i mnoge dobrovoljne udruge pa i zagrebački Bad Blue Boys izašli su na teren te složno uskočili u pomoć potrebitima.

Dokraja dana svi navedeni sudionici u zbrinjavanju ove šlag na torti nevolje gotovo u potpunosti sankcionirali su nastalu štetu. Građani su unatoč nemiru, strahu i nezvjesnosti ovih nedaća, pokazali hrabrost, zajedništvo, solidarnost i spremnost na suočavanje nepredvidivim okolnostima.

Sad, nakon ovakvoga iznenađenja, stvari se vraćaju u „normalu“, a to jest obustavljanje epidemije COVID-19.

‘Povijest potresa u Hrvatskoj’

U geologiji, znanosti o sastavu, postanku, strukturi i razvoju Zemlje, osobito litosfere, potres je pokret Zemljine kore izazvan tektonskim pomicanjem ili, u drugome slučaju, djelovanjem vulkana.

Godine 1880., 9. studenoga, tlo Zagreba treslo se magnitudom od 6,3 po Richterovoj ljestvici, a sa žarištem na području Medvednice. Bio je to najsnažniji potres koji je snašao glavni grad Hrvatske te odnio dva života, a 29 osoba bilo je ozlijeđeno, ali taj nije i prvi poznati koji se dogodio na području naše države. Veći potres zabilježen je 361. na području Paga, koji je prema predaji potopio grad Cissu koji se nalazio na otoku.

U periodu od 16. do 21. stoljeća ističu se neki veći potresi s procijenjenim odnosno izmjerenim intenzitetima. Godine 1511. dogodio se potres jačine 9,5 stupnjeva Mercallijeve ljestvice u Slunju, 1667. 10 stupnjeva Mercallijeve ljestvice u Dubrovniku te 1757. godine potres jačine 9 stupnjeva u Virovitici.

‘Potresi u Hrvatskoj u 20. stoljeću’

Protekloga stoljeća bilo je nekoliko značajnih potresa. Onaj 1909. godine potresao je Pokuplje jačinom od 8,5 stupnjeva po Mercallijevoj ljestvici, 1942. potres jačine 9 stupnjeva Mercallijeve ljestvice u Imotskome, 1962. potres jačine 9 stupnjeva Mercallijeve ljestvice u Makarskoj i na kraju  potres jačine 8 stupnjeva Mercallijeve ljestvice u Slanome (Stonu) 1996. godine.

Pojava potresa, jačih i slabijih, nije neuobičajena za područje Hrvatske budući da se nalazi na seizmički aktivnome području, takozvanome mediteransko-transazijskom pojasu. Iako su relativno slabiji u odnosu na neke zemlje u kojima tektonska pomicanja odnose stotine pa i tisuće života, dovoljno su potresni da nam otežaju svakodnevni život, stvore teškoće i materijalnu štetu, a ovoga smo se puta uvjerili da zasigurno ne biraju trenutak. 

Preporuka

Besplatni telefon 0800 8805 za građane izravno pogođene potresom
Prenosimo u cijelosti objavu Vijeća za elektroničke medije Na temelju članka 15. Zakona o elektroničkim medijima, Vijeće za elektroničke medije nalaže svim elektroničkim medijima na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije da u svojim audiovizualnim programima i na internetskim stranicama smjesta objave ovu obavijest za građane. Grad Zagreb uveo je besplatnu telefonsku liniju 0800 8805 za građane […]
NOVE STROŽE MJERE: Zabrana napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj
Danas je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio tri odluke:1. Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj2. Odluku o uvođenju nužne mjere posebne organizacije rada epidemiološke službe i posebnih epidemioloških mjera vezanih uz virus SARS-Cov-2 za vrijeme proglašene epidemije bolesti COVID193. Odluku o uvođenju nužne mjere posebne organizacije […]
POTRESI, POŽARI: Vatrogasci u akciji diljem Republike Hrvatske
Odmah nakon što je jaki potres dana 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu, u spašavanje građana i sanaciju posljedica potresa uključili su se Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba te sva raspoloživa dobrovoljna vatrogasna društva Grada Zagreba. U samom središtu grada veliki broj objekata je oštećen, a ulice su bile zakrčene materijalom sa zgrada. Također je […]
MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT: U potresu stradala kulturna baština
Muzej za umjetnosti obrt u jučerašnjem je razornom potresu koji je pogodio Zagreb i okolicu pretprio teška oštećenja na samoj građevini kao i na građi koja se čuva u ovom najvećem i najstarijem muzeju lijepih i primjenjenih umjetnosti u Hrvatskoj. Najvećim dijelom stradali su drugi i treći kat Muzeja, restauratorske radionice specijalizirane za metal, keramiku […]
DAN NAKON POTRESA: Zbrajaju se štete, novi potresi tokom noći
Jučer u  u 6:24 ujutro dogodio se prvi i najjači od serije potresa koji su uzdrmali grad Zagreb i širu okolicu uzrokojući paniku i velike materijalne štete. Epicentar potresa bio je 7 kilometara od Zagreba,  najviše se osjetio na području oko Medvednice, stari centar Zagreba je strašno stradao, no velike štete nisu izbjegle ni Krapinsko […]

Propustili ste

Najnovije vijesti

PRIOPĆENJE PREDSJEDNICE ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE KZŽ-a: Donesena Odluka o dodjeli priznanja
Danas je elektronskim putem održana 20. sjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije Županijska skupština Krapinsko-zagorske županije je u ponedjeljak, 6. travnja 2020. godine, održala svoju 20. sjednicu. Sjednica je održana elektronskim putem, poštujući odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o zabrani okupljanja više od pet osoba te u skladu s uputom za postupanje Ministarstva uprave u […]
KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA: Župan Kolar Nacionalnom stožeru uputio prijedlog za izdavanje propusnica
U cijelosti prenosimo dopis župana Krapinsko-zagorske županije, Željka Kolara Stožeru civilne zaštite RH s prijedlogom organizacije izdavanja propusnica za područje njegove nadležnosti Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar uputio je Stožeru civilne zaštite RH dopis s prijedlogom organizacije izdavanja propusnica za područje KZŽ. „Poštovani, Razmatrajući zahtjeve gradonačelnika i načelnika s područja Krapinsko- zagorske županije, […]
GRAD SVETA NEDELJA: Jednim klikom do domaćih proizvoda
Grad Sveta Nedelja pokrenuo je online tržnicu Grad Sveta Nedelja pokrenuo je online tržnicu kako bi olakšao svojim sugrađanima, ali i lokalnim poljoprivrednim proizvođačima da prebrode posljedice pandemije koronavirusa. E-tržnici možete pristupiti putem http://trznica.grad-svetanedelja.hr. Na E-tržnici možete pronaći proizvode lokalnih OPG-ova s naznačenim cjenikom, kao i radnim vremenom i mogućnosti dostave. Voće, povrće, likeri, domaći […]