Pretraži pojam

Najčešće su to pojmovi poput "Kolinda", "politika", "kriminal", "Trump" i slično...

Odaberi grad
Svi gradovi
Donja Stubica
Krapina
Marija Bistrica
Oroslavje
Samobor
Sveta Nedelja
Zabok
Zagorski kraj
Zagreb
Zagrebačka županija
Zaprešić
Zaprešićki kraj
Zlatar

PAVIĆ: ‘Ako kao pojedinac možeš pomoći, svakako trebaš!’

PAVIĆ: ‘Ako kao pojedinac možeš pomoći, svakako trebaš!’

PIŠE: Maja Kuzelj

Objavljeno 25.02.2020 16:11

Intervju s Emilom Pavićem o humanitarnoj akciji Rotary kluba Zagreb Ilica

Rotary klub Zagreb Ilica ovaj četvrtak organizira veliku humanitarnu akciju pa je prava prilika da se informiramo i, u skladu s mogućnostima, uključimo. Zato smo razgovarali s Emilom Pavićem, uglednim prodajnim stručnjakom koji je ujedno i predsjednik Rotary kluba Zagreb Ilica. 

Rotary klub je međunarodna organizacija osoba iz poslovnog života koje se posvećuju humanim ciljevima, promicanju visokih etičkih načela, širenju dobre volje i razumijevanja u svijetu. U Hrvatskoj Rotary djeluje od 1920-ih godina.

Neki od Rotarijanaca su kipar, arhitekt i književnik Ivan Meštrović; kemičar i metalurg Franjo Hanaman, naftni stručnjak i bivši ministar Davor Štern, glumac i redatelj Relja Bašić, treći hrvatski predsjednik Ivo Josipović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i dr. Hrvatskom organizacijom Rotary upravlja guverner koji se bira na jednogodišnji mandat. Trenutno je to Danijel Jozić, dipl. ing. elektrotehnike i bivši predsjednik Rotary kluba Solin.

O kakvoj je humanitarnoj akciji riječ? 

PAVIĆ: „Radi se o humanitarnoj akciji pod nazivom ‘Za naša srca’ u sklopu promocije našeg kluba. Mi smo kao Rotary klub prvenstveno humanitarna udruga koja svojim znanjem, vremenom i resursima pomaže lokalnoj zajednici u kojoj živimo.”

Logo Rotary kluba Zagreb Ilica

Kako to da ste odlučili pomoći baš Odjelu za kardijalnu kirurgiju u sklopu KBC-a Rebro?

PAVIĆ: „Odluka svakako nije bila jednostavna. Naime, potrebitih je u našoj zemlji jako puno. Imali smo priliku razgovarati s kardiokirurgom iz KBC-a Zagreb, pa smo odlučili da pomognemo njima jer se tu prvenstveno radi o vrhunskim stručnjacima kojima su nužno potrebni instrumenti za složene operacije.”

O kakvim je operacijskim instrumentima riječ, a koji su potrebni Odjelu za kardijalnu kirurgiju KBC-a Rebro? 

PAVIĆ: „Riječ je o instrumentima s kojima kirurg operira, odnosno instrumentariju koji se koristi pri samoj operaciji.”

U humanitarnu akciju mogu se uključiti i oni koji nisu članovi Rotary kluba Zagreb Ilica, kako? 

PAVIĆ: „Svi koji žele mogu se prijaviti na našu svečanu večeru u sklopu koje prikupljamo sredstva plaćanjem ulaznice na račun akcije HR8924020061500078012. Cijena ulaznice iznosi 350 kuna i u nju je uključena svečana večera, kao i program koji smo pripremili.”   

Što sve očekuje one koji će se priključiti svečanoj večeri na kojoj se prikupljaju sredstva? 

PAVIĆ: „Sve posjetitelje očekuje svečana večera u sklopu koje ćemo predstaviti naš Rotary klub. Program će voditi Marijana Perinić koja je zadužena i za predstavljanje akcije koju provodimo. Nakon službenog dijela slijedi i zabavni uz Global disco bend.”

Kad humanitarna akcija završi, kad se kreće u kupnju potrebne opreme? Kad će oboljeli imati osiguranu pomoć? 

PAVIĆ: „Kupnja opreme predviđena je odmah nakon završetka akcije u idućih nekoliko dana kada ćemo izvršiti i donaciju instrumenata KBC-u Zagreb.”

Predsjednik Rotary kluba Zagreb Ilica Emil Pavić, budući predsjednik Goran Vojković i rizničarka Iva Šklempe Kokić

Rotary klubovi su poznati po tome da često organiziraju humanitarne akcije, ali i da pomažu razvoj društva u tom smjeru uopće.

PAVIĆ: „Zadatak Rotary kluba je širenje dobre volje, humanosti i prijateljstva. Rotary klubovi su do sada u Hrvatskoj donirali i pomogli s više desetaka milijuna kuna vlastitih sredstava i sredstava prikupljenih humanitarnim akcijama. Na globalnoj razini sredstva su doista velika. Projekt Rotary Internationala pod nazivom ‘End Polio’ odnosno ‘Zaustavimo Polio, tj. Dječju paralizu’ je sjajan projekt koji je u potpunosti uspio. Cijepljeno je više od 2,5 milijarde djece protiv te strašne bolesti koja je na našim prostorima iskorijenjena, ali ne i svugdje u svijetu. Do sada je Rotary International donirao 1,7 milijardi dolara vlastitih sredstava i više od sedam milijardi dolara donacija u svrhu borbe protiv dječje paralize. Na razini našeg distrikta krovni projekt koji se izvodi je uvođenje STEM revolucije u osnovne škole od prvog do četvrtog razreda gdje Rotary Distrikt 1913, odnosno Rotary Hrvatska u suradnji s gospodinom Nenadom Bakićem kao osnivačem IRIM instituta donira mikrobitove, tj. mini robote koje programiraju djeca u osnovnim školama i na taj način uče o matematičkim i inženjerskim znanjima nužno potrebnima u 21. stoljeću. Spomenut ću i tradicionalnu akciju našeg kumskog kluba Rotary kluba Kaptol i njihovu jako uspješnu akciju ‘Korak u život’ koja pomaže djeci smještenoj u domovima koja s 18 godina napuštaju domove i žele studirati i školovati se dalje. Njima se pomaže stipendijom kako bi uspješno završili obrazovanje i krenuli u život. Puno je akcija dosad Rotary zajednica napravila s uspjehom, puno njih bez velikog praćenja medija jer svi mi želimo pomoći i napraviti nešto bolje za društvo u kojem živimo, to je naš primarni cilj.” 

Predsjednik Rotary kluba Zagreb Ilica Emil Pavić

Možete nam otkriti nešto više o samom Rotary klubu Zagreb Ilica? Otkad postoji, koliko članova broji, koja etička načela promiče i kako doprinosi izgradnji kvalitetnijeg društva?

PAVIĆ: „Rotary klub Zagreb Ilica ima 14 članova, a osnovani smo 2019. godine. Naš zadatak je širenje humanosti i dobre volje među ljudima, kao i pomaganje zajednici. Svake godine u planu imamo dvije humanitarne akcije, a nadamo se da ćemo s vremenom moći uspješno organizirati i više njih.”

U četvrtak se održava spomenuta humanitarna akcija, imate li planove za dalje? 

PAVIĆ: „Naravno, naš plan je da pomognemo, osmislimo i potaknemo ljude na akciju. Ako kao pojedinac možeš pomoći, svakako trebaš, to je ono što nas motivira.”

Preporuka

MUZEJSKI DOKUMENTACIJSKI CENTAR U ZAGREBU: Predstavljen novi svezak časopisa Anali Galerije Antuna Augustinčića
U zagrebačkom Muzejskom dokumentacijskom centru predstavljeno 28 radova - od teorije skulpture do problema djela, zbirke ili opusa – u novom svesku časopisa Anali Galerije Antun Augustinčić U zagrebačkom Muzejskom dokumentacijskom centru predstavljen je novi zbornički svezak časopisa Anali Galerije Antuna Augustinčića. Riječ je o jedinstvenom primjeru časopisa koji od 1981. godine izdaje Galerija Antuna […]
FESTIVAL ARHEOLOGIJE EUROPSKE UNIJE: Predstavljanje arheologije 26 zemalja članica u AMZ-u
U Arheološkom muzeju u Zagrebu održano je predstavljanje Festivala arheologije Europske unije te je otvorena izložba ‘Napravljeno u Austriji – Uvoz i izvoz u Hallstattu, Strettwegu i Großkleinu tijekom starijegželjeznog doba’ U Arheološkom muzeju u Zagrebu održano je predstavljanje Festivala arheologije Europske unije koji se odvija pod visokim pokroviteljstvom Europskog parlamenta. Od 7. veljače do […]
NAGRADA ‘ZVONIMIR GOLOB’: Željko Krušlin Kruška ima najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu
U zagrebačkom Društvu hrvatskih književnika pjesniku Željku Krušlinu Kruški dodijeljena je književna nagrada ‘Zvonimir Golob’ za najljepšuneobjavljenu ljubavnu pjesmu U zagrebačkom Društvu hrvatskih književnika poznatom pjevaču, ali i pjesniku Željku Krušlinu Kruški dodijeljena je književna nagrada „Zvonimir Golob” za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu. Dodjelu nagrade tradicionalno organizira Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. na čelu […]
‘SJAJ BIJELOG ZLATA’: U Mimari otvorena izložba najveće zbirke bečkog porculana na svijetu
U Mimari svečano otvorena izložba najveće i najobuhvatnije zbirke bečkog porculana na svijetu U austro-ugarskom ambijentu Muzeja Mimara svečano je otvorena izložba najveće zbirke bečkog porculana na svijetu. Ovaj profinjeni materijal nosi naziv bijelo zlato, a zbog nedostižne kvalitete pozlate i vrhunskog slikanog ukrasa smatran je najcjenjenijim te je zasjenio porculan svih drugih u Europi. […]
UŠTEDA NOVACA I VREMENA: Neponovljiva inauguracija Zorana Milanovića
Komentar Davora Gjenera o predsjedničkoj inauguraciji Zorana Milanovića za zapad.hr Politički analitičar Davor Gjenero ocijenio je predsjedničku inauguraciju Zorana Milanovića primjerenijom od dosadašnjih, jer je razmjernija utjecaju uloge koju će u hrvatskom političkom sustavu obavljati. U svom govoru, Milanović je govorio o patriotizmu, za koji je rekao da je nasuprot surovom nacionalizmu, kritička privrženost i negacija  isključivosti. Istaknuo je […]

Propustili ste

Najnovije vijesti

BRATKOVIĆ: ‘Pekarski proizvodi su metabolička i zdravstvena bomba!’
Intervju s Nenadom Bratkovićem o kupovini hrane i prehrani uopće u doba korona virusa Otkad je Nacionalni stožer civilne zaštite postrožio mjere, mnogo je hrvatskih građana pohrlilo u trgovine i napunilo do vrha kolica za kupovinu. Trenutna epidemiološka situacija pravo je vrijeme da razmislimo o svojoj prehrani i izgradnji imuniteta za dane koji dolaze, pa […]
INTERVJU S HRVOJEM KOŠĆECOM: “Gradovi i općine moraju također iznijeti dio tereta ove krize!”
Gospodin Hrvoje Košćec već godinama uspješno vodi veliki grad na istoku Zagrebačke županije – Sveti Ivan Zelina, a koji se zajedno s cijelom državom našao u izvanrednim prilikama. Otkrio nam je drže li se njegovi građani samoizolacije, jesu li dovoljne mjere uvedene za pomoć građanima i lokalnom gospodarstvu, koliko će epidemiološka situacija utjecati na hrvatsko […]
POTRESNO RAZDOBLJE I ZA KRAPINSKO ZAGORSKU ŽUPANIJU: Treslo se Hrvatsko zagorje
Snažne posljedice potresa osjetile su se i s druge strane Medvednice, a najteže je pogođen Stubički kraj. Za Grad Donja Stubica i Općinu Gornja Stubica proglašena je elementarna nepogoda. U telefonskom razgovoru s Nikolom Gospočićem, gradonačelnikom Donje Stubice, saznali smo kako su najveću štetu pretrpjela sela Hižakovec i Donja Podgora te da je dio stanovnika […]