Pretraži pojam

Najčešće su to pojmovi poput "Kolinda", "politika", "kriminal", "Trump" i slično...

Odaberi grad
Svi gradovi
Donja Stubica
Krapina
Marija Bistrica
Oroslavje
Samobor
Sveta Nedelja
Zabok
Zagorski kraj
Zagreb
Zagrebačka županija
Zaprešić
Zaprešićki kraj
Zlatar

NAČELNIK STOŽERA FEREK-JAMBREK: U Krapinsko-zagorskoj županiji 35 pozitivnih osoba na koronavirus

NAČELNIK STOŽERA FEREK-JAMBREK: U Krapinsko-zagorskoj županiji 35 pozitivnih osoba na koronavirus

Objavljeno 26.03.2020 16:46

U četvrtak, 26. ožujka 2020. godine, je u Slanom Potoku u Gornjoj Stubici održana konferencija za medije Stožera civilne zaštite i župana Krapinsko-zagorske županije na kojoj se govorilo i o borbi protiv koronavirusa na području županije

U nedjelju je potres magnitude 5.5 po Richterovoj ljestvici pogodio sjeverozapadnu hrvatsku i napravio veliku štetu na pogođenim mjestima. U Gornjoj i Donjoj Stubici se šteta procjenjuje na preko oko 50 milijuna kuna. Potres koji je pogodio stubičko područje rezultirao je brojnim obiteljima koji su ostali bez svojih domova.

Nadica Novina nam je rekla: „Jedva sam van izašla. Srećom bila sam već budna, nešto mi nije dalo spavati. Probudila sam se u 5:20 ujutro, skuhala sam kavu i pomislila vidi, nema žive duše svi još spavaju. I ja tak sjedim i pijem kavu i kad odjedan put, kad je to počelo tresti. Slike su počele padati, gledala sam kako mi žbuka pada, kao da ste bombu bacili.  Mene je moj brat primio, mene i kćer jer je i njezina kuća nastradala.”

„Brat nam je omogućio dvije sobice i kuhinjicu, onoliko kolko je mogao tako da imamo gdje prespavati, skuhati si i da se imamo gdje skloniti,” povjerila nam se. 

Nadica Novina

Stradale javne građevine i lokalni vodovod

Nakon što je župan Krapinsko-zagorske županije proglasio elementarnu nepogodu, napravljen je obilazak oštećenih objekata u Gornjoj Stubici. Osim obiteljskih kuća stradale su i javne građevine kao i lokalni vodovod.

„Ovog trenutka u Gornjoj Stubici imamo 35 objekata koji više nisu sigurni za život. To znači da su obitelji se iselile iz tih objekta. Naselja koja su pogođena u Gornjoj Stubici su, dakle ovdje, Slani Potok, Stari Varoš, Hum Stubički, Jakšinec i Sveti Martin. Dakle, kompletan ovaj podsljemenski dio Gornje Stubice u ovom potresu je nastradao.” – rekao je načelnik Gornje Stubice, Jasmin Krizmanić.

Krizmanić je još dodao: „Ovog trenutka imamo osam obitelji koje se nalaze u Hotelu Jezerčica na smještaju i ovom prilikom zahvaljujem direktoru… na brzoj reakciji, jer smo to sve rješavali prije dvije noći. Izašli su ususret, vrlo brzo reagirali i organizirali se i prihvatili građane Gornje Stubice… Imamo za sada prijavljenih 240 objekata koji su, u većoj ili manjoj mjeri, oštećeni. Mi smo sa našim povjerenstvom obavili pregled njih oko 110. To i dalje činimo danas i sutra…Nažalost, vjerujem da taj broj od 35, koji je za sada, biti veći.”

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić

U KZŽ tri novozaražena koronavirusom

Na konferenciji za novinare objavljene su i informacije vezane za oboljele koronavirusom. „Od jučer imamo tri nova pozitivna. Jedna osoba je iz Pregrade, druga iz Krapine, a jedna ženska osoba je s područja Opatije koja je bila na skijanju pa je s kolegicom došla na područje grada Pregrade i ona je u samoizolaciji u Pregradi.” – istaknuo je načelnik Stožera Anđelko Ferek-Jambrek.

Načelnik Stožera Ferek – Jambrek je napravio rezime situacije: „Od ukupno 35 pozitivnih, 14 je iz područja Pregrade, osam iz područja grada Krapine, šest iz Huma na Sutli, četiri iz područja Zaboka, dva s područja Donje Stubice, a 1 iz Opatije. Prema spolu ukupno je 57 posto žena, a 43 je muškaraca. Imamo još dvije osobe u bolnici koje čekaju rezultate, a tijekom dana će doći. S današnjim danom imamo 1205  osoba u samoizolaciji, od kojih je oko 1000 policija i provjerila.”

„Sve mjere, upozorenja, apeli idu na bolje, od 25. do 26. nismo imali kršenja samoizolacije, no međutim imali smo 55 slučajeva kad građani nisu imali propusnice. Apeliramo na sve građane da slušaju naputke, odluke i preporuke, da se pridržavaju pravila jer ako se svi skupa ne budemo pridržavali, mjere će biti rigoroznije.” – rekao je Ferek-Jambrek, čijem se apelu pridružio i župan KZŽ-a Željko Kolar.

Načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ-a Anđelko Ferek – Jambrek

Priprema rebalansa proračuna i seta bespovratnih sredstava

Župan Željko Kolar apelirao je na građane da poštuju sve mjere predostrožnosti: „I dalje treba biti oprezan. S ovim nevidljivim neprijateljem ćemo se morati suočavati još tjednima, a možda i mjesecima. Dobro je da smo se mi zadržali na pet gradova i općina u kojima je virus prisutan, iako je broj pozitivnih velik u odnosu na broj stanovništva. Mi smo treći ili četvrti po broju zaraženih, mijenjamo se iz dana u dan s Primorsko-goranskom županijom, a veći broj ima Grad Zagreb i Istarska županija.”

„Kad idemo gledati po broju stanovnika, onda smo područje s najviše zaraženih, a to je rezultat graničnog prijelaza Macelj, velikog povratka ljudi iz zemalja koje su koronavirusom bile pogođene prije nas te dnevnih migracija koje imamo zbog granice sa Slovenijom. Apeliram na građane da se drže propisanih protokola.” – upozorio je župan Kolar.

„Gospodarstvo trpi ogromne štete te uz mjere Vlade moramo probati sačuvati svako radno mjesto. Mi pripremamo rebalans proračuna i set bespovratnih sredstava gdje ćemo kroz male grantove ići na one najmanje poduzetnike koji imaju od 1 do 5 zaposlenih kako bi im pomogli da prežive ovo vrijeme, a mjere ćemo predstaviti u ponedjeljak.” – rekao je župan, koji se i ovom prilikom posebno zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima koji se svakodnevno bore s koronavirusom već šesti tjedan. 

Župan Krapinsko- zagorske županije Željko Kolar

Apel Nacionalnom stožeru zbog nestašice medicinske opreme

Pozvao je Nacionalni stožer da osigura potrebnu medicinsku opremu, s kojom su u KZŽ pri kraju. Zbog sigurnosti zdravstvenih djelatnika i svih onih kojima pružaju pomoć, župan Kolar očekuje da najkasnije do početka sljedećeg tjedna ozbiljan kontingent medicinske opreme stigne na području Krapinsko-zagorske županije jer su do prije dva dana praktički radili s vlastitim snagama i s onim što su imali na zalihama te onim što su u ovim nenormalnim uvjetima uspjeli osigurati.

„Momentalno smo naručili opreme preko raznoraznih kanala, međutim ona se strahovito dugo čeka, i dobavljači ne mogu garantirati rok dobave te nam se može se dogoditi da sljedećih desetak ili petnaestak dana na područje županije ne dođe ništa od onog što smo naručili. Znam da Nacionalni stožer vodi brigu i prati situaciju, ali sada smo došli do jedne razine kad više nemamo vlastitih zaliha već očekujemo odnosno ja tražim da se najkasnije do ponedjeljka ta oprema potrebna za funkcioniranje medicinskog sustava dopremi.” – poručio je je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Dodao je kako je Županija već uplatila 400.000 kuna za nabavu dva respiratora za Opću bolnicu Zabok, devet monitora koji su u ovakvim uvjetima potrebni, a tu je već spomenuta nabavka maski, rukavica i ogrtača. Nacionalni stožer dao je naputak za izdavanje propusnica poljoprivrednicima za neometano obavljanje poljoprivredne sjetve kako bi mogli početi sa radovima.

Preporuka

VATROGASCI U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA – Kako im pomoći?
Redovnim aktivnostima koje vatrogasci svakodnevno provode, od gašenja požara na objektima i otvorenom prostoru do spašavanje iz nesreća i tehničkih intervencija, sanaciji posljedica potresa – odnedavno je pridodana i pomoć u borbi protiv koronavirusa. Prema zaključcima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, sve profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe stavile […]
ODLUKA MINISTARSTVA KULTURE: Odgoda izvršenja ugovorenih programa javnih potreba u kulturi i uvjetima isplate sredstava za odobrene programe u posebnim okolnostima
Temeljem Zaključka Vlade Republike Hrvatske o mjerama za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, Ministarstvo kulture donijelo je 24. ožujka Odluku o odgodi izvršenja ugovorenih programa javnih potreba u kulturi i uvjetima isplate sredstava za odobrene programe u posebnim okolnostima.    S obzirom da je provedba velikog dijela programa u kulturi u danim okolnostima onemogućena, Ministarstvo […]
SABORSKI ZASTUPNIK TUŠEK: Premijer potvrdio da će sanacija šteta uzrokovana potresom biti dio cjelovite politike Vlade RH
U cjelosti vam donosimo priopćenje za medije županijske organizacije HDZ-a Krapinsko zagorske županije. U više navrata u proteklih nekoliko dana do pojedinosti sam upoznao premijera RH Andreja Plenkovića s posljedicama i velikim štetama koje su uzrokovali potresi koji su u nedjelju pogodili Krapinsko-zagorsku županiju, prije svega Gornju i Donju Stubicu te općinu Marija Bistrica.Premijer je […]
VAŽNA OBAVIJEST: Propusnice izdaju stožeri civilne zaštite općina i gradova
Odlukom o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske određeno je da propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta izdaju, ovjeravaju i potpisuju nadležni stožeri civilne zaštite Odlukom o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj koju je donio Stožer civilne zaštite Republike […]
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Prve mjere suzbijanja posljedica koronavirusa
U cijelosti prenosimo priopćenje Ministarstva poljoprivrede Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na sjednici Vlade predstavila je prve mjere Ministarstva poljoprivrede za pomoć sektoru s ciljem ublažavanja negativnog utjecaja koronavirusa na poslovanje poljoprivrednika, ribara i drvno-prerađivačkog sektora. Paket od 11 mjera primjenjiv je na sve sektore i odnosi se na osiguranje likvidnosti odnosno postojeće razine zaposlenosti, a […]

Propustili ste

Najnovije vijesti

U ZAGORJU 5 NOVOOBOLJELIH: Viziri danas isporučeni policiji
U Krapinsko-zagorskoj županiji jučer je zabilježeno 5 slučajeva zaraze koronavirusom, a danas nema novooboljelih osoba Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek izvijestio je kako je na području Krapinsko-zagorske županije i dalje 70 pozitivnih osoba na koronavirus. „U odnosu na jučerašnju konferenciju za medije evidentirano je pet novih pozitivnih osoba. Novoevidentirani dolaze s područja Grada Oroslavja (1), […]
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST: Jedna djelatnica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice pozitivna na COVID-19
U Specijalnoj bolnici Stubičke Toplice žurno su poduzeli sve mjere zaštite osoblja i pacijenata te je u samoizolaciju stavljeno 17 sestara i dva liječnika, bliskih kontakata navedene djelatnice Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice je jučer, 2. travnja 2020. godine, kasno poslijepodne dobila informaciju kako je jedna njihova djelatnica pozitivna na COVID-19. U suradnji s […]
Kaufland poziva male proizvođače i OPG-ove na suradnju
Kaufland u Hrvatskoj u ovom izazovnom periodu za domaće proizvođače poziva male proizvođače i OPG-ove da pošalju svoje ponude Suradnja s domaćim proizvođačima za Kaufland je već dugo ključ uspješnog poslovanja. Poznajući potrebe i želje kupaca, ovaj trgovački lanac već niz godina surađuje s brojnim domaćim proizvođačima kroz projekt Naše mi najbolje paše. U ovim […]