Pretraži pojam

Najčešće su to pojmovi poput "Kolinda", "politika", "kriminal", "Trump" i slično...

Odaberi grad
Svi gradovi
Donja Stubica
Krapina
Marija Bistrica
Oroslavje
Samobor
Sveta Nedelja
Zabok
Zagorski kraj
Zagreb
Zagrebačka županija
Zaprešić
Zaprešićki kraj
Zlatar

KORONAVIRUS U VRTIĆIMA: Ustanove u pogonu zbog jednoga djeteta čiji roditelji rade u zdravstvu

KORONAVIRUS U VRTIĆIMA: Ustanove u pogonu zbog jednoga djeteta čiji roditelji rade u zdravstvu

Objavljeno 19.03.2020 16:18

Svima je poznato da je rad škola i dječjih vrtića privremeno obustavljen, a sukladno donesenim mjerama prema kojima mora postupati cijela zemlja.
Ali vrtići nisu u potpunosti prazni. Tijekom protekla dva dana u pojedinima je bilo pripremljeno dežurstvo za tek jedno ili dvoje djece u ustanovama koje ih broje stotine.

Smirivali djevojčicu u panici

Posjetili smo Dječji vrtić “Linigra” u Svetoj Nedelji te Dječji vrtić “Dječji grad” u Samoboru. Voditeljica nam je u Svetoj Nedelji ispričala kako su toga jutra smirivali dijete koje je bilo u velikoj panici kad je došlo na čuvanje s maskom na ustima: “Djevojčica je imala ružičastu masku i bilo joj je čudno zašto joj ju je mama stavila. Tek je kasnije skinula masku, ali u strahu. Odgojiteljica joj je rekla da se ne treba bojati.”
“Ostala su djeca kod kuće, ali tvoja mama mora raditi.”
Djeci je neobično što su sama u vrtiću i nedostaju im prijatelji. Voditeljica je utješila djevojčicu sljedećim riječima: “Ostala su djeca kod svojih kuća, ali tvoja mama mora raditi.”

Prazni vrtići – igračke / Foto: Mirna Kaparić

Dječji je vrtić “Linigra” u ponedjeljak bio otvoren za troje djece, a u utorak za dvoje od 125 koliko ih inače broji. Djelatnici kažu da su jednim dijelom zabrinuti jer se svi zajedno izlažu riziku. Roditeljima nije dozvoljen ulaz u ostale prostorije dječjega vrtića te je pripremljena predaja djeteta na samome ulazu, gdje se pregleda je li dijete zdravo. Pritom im se dezinficiraju ruke i obuvaju papuče, nakon čega se pridružuju skupini u kojoj borave s odgajateljima. Zbog dežurstva u dječjem su vrtiću “Linigra” u smjeni bile dvije odgajateljice, kuharica, dvije spremačice, psiholog i voditeljica.

Od 61 djeteta za koje brine Dječji vrtić “Dječji grad”, u ponedjeljak ih je bilo četvero dok je u  utorak ustanova radila za jedno dijete. Djeci je objašnjeno da su ovdje sigurna.

Djeci nije loše u dječjim vrtićima

Djeca se igraju, ali jasno im je da je nešto drugačije. Odgajatelji nastoje na sve moguće načine načiniti da vlada uobičajeno ozračje, koliko god to bilo teško. 

Prazni vrtići / Foto: Mirna Kaparić

Propustili ste

Najnovije vijesti

SVJETSKI DAN PLESA: Proslava u nešto drugačijemu ozračju
Svjetski dan plesa obilježava se 29. travnja na inicijativu UNESCOV-a Međunarodnog odbora za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples – ITI od 1982., a u Hrvatskoj od 1999. godine Zaprešićki plesni studio Jeté ove će godine Svjetski dan plesa proslaviti na nešto drugačiji način. Međutim, plesači neće zaboraviti podsjetiti javnost na ples kao značajan umjetnički […]
DAN OPĆINE DESINIĆ: Prošao bez proslave, načelnik izdvojio brojna ulaganja
Dovršava se multimedijalizacija rodne kuće Đure Prejca Jučer je bio Dan općine Desinić, ali zbog izvanrednih mjera koje su nastupile zbog epidemije koronavirusa, proslava nije održana. Tim je povodom načelnik Općine Desinić, Zvonko Škreblin za Televiziju Zapad rekao sljedeće: „Tužno je i žalosno, ali eto, prebrodit ćemo i ovu krizu”. Načelnik se osvrnuo na prošlu […]
TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ZAPREŠIĆA: Organizirana virtualna šetnja Novim dvorima Jelačićevim
Turistička zajednica grada Zaprešića odlučila je elektroničkim putem približiti svoj sadržaj svima zainteresiranima  U skladu s epidemiološkom situacijom i zaštitnim mjerama koje izdaje Nacionalni stožer civilne zaštite Turistička zajednica grada Zaprešića odlučila je približiti svoj sadržaj svima zainteresiranima elektroničkim putem. O motivima novog načina dopiranja do publike otkrio je više direktor Toni Ganjto: „S obzirom […]