Pretraži pojam

Najčešće su to pojmovi poput "Kolinda", "politika", "kriminal", "Trump" i slično...

Odaberi grad
Svi gradovi
Donja Stubica
Krapina
Marija Bistrica
Oroslavlje
Samobor
Sveta Nedelja
Zabok
Zagorski kraj
Zaprešić
Zaprešićki kraj
Zlatar

KLANJEC DOBIVA NOVU TURISTIČKU ATRAKCIJU: Prva staza kroz krošnje u Hrvatskoj

KLANJEC DOBIVA NOVU TURISTIČKU ATRAKCIJU: Prva staza kroz krošnje u Hrvatskoj

Objavljeno 25.01.2020 00:17

Jučer je u Zelenjaku potpisan ugovor o javnoj nabavi izgradnje staze kroz 
krošnje na tromeđi Klanjca, Kumrovca i Tuhlja

Jučer je u Zelenjaku potpisan ugovor o izgradnji prve staze kroz krošnje u Hrvatskoj. Ugovor je potpisan između tvrtke Vevrca iz Slovenije i Krapinsko-zagorske županije.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Dijana Hršak i Klemen Zupanc iz tvrtke Vevrca d.o.o. potpisali su ugovor o javnoj nabavi izgradnje staze kroz krošnje u Zelenjaku, što je jedna od aktivnosti projekta “Zagorje ABECEDA prirode”.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Dijana Hršak

Unikatna drvena staza kroz krošnje

Dijana Hršak, ravnateljica JUZU zaštićenim djelovima prirode KZŽ-a, rekla je „Staza će biti dužine 125 m, s najvećom visinom od 5 m. Duž same staze bit će zanimljiva interpretacija o biološkoj raznolikosti zaštićenog područja koja će se isprepletati s temom glazbe inpirirane ovim jedinstvenim lokalitetom i spomenikom himne Lijepa naša. Staza će sadržavati i promatračnicu za ptice u obliku ptičjeg gnijezda, bit će tu i nekoliko većih njihaljki, a podnožje staze će krasiti cvijeće hrvatske perunike”.

Renomirana slovenska tvrtka Vevrca izgradit će unikatnu drvenu stazu kroz krošnje u zaštićenom krajoliku Zelenjaku, na Risvičkoj i Cesarskoj gori.

Ruševine srednjovjekovne utvrde Cesargrad koja se nalazi na istaknutom hrptu Cesargradske gore iznad grada Klanjca

Završetak projekta do kraja srpnja ove godine

„Za pristup osobama slabije pokretljivosti i osoba s invaliditetom bit će ugrađena podizna platforma na početku staze, a za slijepe i slabovidne osobe tekstovi će biti na Braillevom pismu. Radovi će se izvoditi uz veliku pažnju i brigu o postojećoj vegetaciji. Staza kroz krošnje ovom već poznatom biseru Zagorja dodat će vrijednost i sigurno će doprinijeti njegovoj većoj atraktivnosti, povećanju broja posjetitelja, a prije svega edukaciji i podizanju ekološke svijesti”, istaknula je ravnateljica Hršak.

Projektu “Zagorje ABECEDA prirode” cilj je povećanje atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te očuvanje prirode i održivi razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 4.589.418,50 kuna, od čega se 1.659.955,30 kuna odnosi na gradnju staze kroz krošnje.

Očekivana bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU su 85 posto ukupne vrijednosti projekta. Čitav projekt treba završiti do 31. srpnja 2020. godine.

Unikatna drvena staza kroz krošnje u zaštićenom krajoliku Zelenjaku, na Risvičkoj i Cesarskoj gori

‘U stazu ugrađen brojač posjetitelja’

„Sve to uključuje razvoj posjetiteljske infrastrukture, turističke sadržaje, edukativne programe i materijale, kako bi se osiguralo održivo korištenje prirodnih dobara, povećao broj posjetitelja, povećala gospodarska aktivnost i aktivirala lokalna zajednica u samom zaštićenom području i šire… Trenutno su u tijeku izrada zelenih učionica, promotivnih matreijala, izrade nove web stranice, video materijala, suvenira, nova knjiga o zaštićenim dijelovima prirode naše županije te izrada novog vizualnog identiteta”,  dodala je Dijana Hršak.

Hršak je, također, rekla da će u stazi biti ugrađen brojač posjetitelja. Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar napomenuo je da će staza kroz krošnje na tromeđi Klanjca, Kumrovca i Tuhlja, pored spomenika “Lijepoj našoj”, biti atrakcija i edukacija za osnovnoškolce.

„Svi učenici s područja Hrvatske trebali bi posjetiti Zelenjak i spomenik, a stazom ćemo ih dodatno zainteresirati na jedan inovativan način. Privući ćemo i nove turiste na područje naše županije. Ovo je jedinstven projekt u Hrvatskoj i sigurno će odjeknuti i privući nove goste. Ovo je primjer da se na projektima za povlačenje sredstava iz europske unije mogu natjecati tvrtke iz čitave Europe. Tvrtka s međunarodnim iskustvom u svega 6 mjeseci realizirat će specifičan projekt i to nas veseli ”, izjavio je župan Kolar.

Spomenik hrvatskoj himni “Lijepoj našoj” na Zelenjaku

Razliku u proračunu osigurala KZŽ

Dodao je da ova atrakcija košta, ali će benefit od toga biti daleko veći, ne samo u novčanom dijelu, već i u edukativnom smislu. Kako je ponuda bila nešto skuplja od predviđenog projekta, razliku od 284.000 kuna Krapinsko-zagorska županija osigurala je u proračunu pa je kompletna financijska situacija zatvorena.

Klemen Zupanc istaknuo je da firma Vevrca postoji od 2007. godine te je naveo relevantno iskustvo za ovakav projekt. Zupanc je, tom prilikom, istaknuo: „Radili smo najviše u Jamaici, onda nešto u Beligiji i puno se bavimo s drvenim konstrukcijama svigdje u svijetu. Sad gradimo u Koreji i Francuskoj i to je to”.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek i načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja.

Prezentacija “Staza kroz krošnju u Zelenjaku”, jedna od novih atrakcija zagorskog turizma

Preporuka

NOVI ZABOČKI OBRAZOVNI CENTAR: Predstavljen projekt regionalnog centra kompetentnosti
Kod Srednje strukovne škole “Zabok” održala se konferencija za novinare o projektu “Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu Zabok” vrijednom 35,44 milijuna kuna Za gospodarstvo Hrvatskog zagorja, za hotelijere i ugostitelje bit će vrlo značajan projekt “Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu Zabok” koji Srednju školu u Zaboku i ovaj grad pretvara u […]
KAPITALNI PROJEKT U KUMROVCU: Preuređenje Kulturno-društvenog doma
Ministarstvo kulture odobrilo je Općini Kumrovec sredstva za kapitalni projekt obnove Kulturno-društvenog doma Ministarstvo kulture odobrilo je Općini Kumrovec sredstva za kapitalni projekt obnove Kulturno-društvenog doma koji bi se trebao izrealizirati u prostoru zgrade uz stadion. Dom bi trebao služiti svim udrugama, mještanima te će se ondje održavati razne manifestacije, edukacije i konfrencije za medije. […]
TRIKRALJSKI ČESTITARI U KUMROVCU: Pjesmom i dobrim željama ophodili domaćinstva
Povodom blagdana Sveta tri kralja se od 2008. u Muzeju Staro selo Kumrovec održava tradicijski običaj ophoda trikraljskih zvjezdara Povodom blagdana Sveta tri kralja se u Muzeju Staro selo Kumrovec i ove godine njegovao tradicijski običaj ophoda trikraljskih zvjezdara. Ovaj običaj se redovito odvija od 2008. godine. U Kumrovcu zvjezdari ‘ophode’ domaćinstva sa simbolom betlehemske […]
OTVOREN CENTAR ZA POSJETITELJE U KUMROVCU: Sve turističke informacije na jednome mjestu
U Kumrovcu je 22. studenog svečano otvoren Centar za posjetitelje, gdje svi turisti mogu dobiti korisne informacije o znamenitostima ovog naselja, a mogu saznati turističku ponudu i ostalih dijelova Hrvatskog zagorja U najpoznatijem selu na svijetu otvoren je Centar za posjetitelje. Svi turisti koji dođu u Kumrovec, odsada mogu dobiti korisne informacije o znamenitostima ovog […]
‚ZAGORJE ABECEDA PRIRODE’: Održana završna radionica projekta vrijednog 4,5 milijuna kuna
U sklopu projekta ‚Zagorje ABECEDA Prirode’, čiji je cilj proširenje sadržaja na odredištima prirodne baštine, održana je završna radionica u Radoboju U Radoboju je, u sklopu provedbe projekta „Zagorje ABECEDA Prirode”, održana završna radionica. Cilj projekta vrijednog 4,5 milijuna kuna je proširenje sadržaja na odredištima prirodne baštine.  U svrhu povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih […]

Propustili ste

Najnovije vijesti

PREDSTAVLJEN NOVI RTG UREĐAJ U OB ZABOK: Omogućit će točnije nalaze i manje zračenja
U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana službeno je predstavljen noviRTG uređaj Odjel za radiologiju Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana službeno je predstavio novi RTG uređaj. Uređaj renomiranog proizvođača jedan je od najjačih u klasi i omogućit će radiološku dijagnostiku u skladu s najvišim svjetskim standardima. Vrijedan je milijun kuna a bit […]
24. SJEDNICA OV DUBRAVICA: Smanjena odobrena sredstava za rekonstrukciju ceste Vinski put
Na 24. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Općine Dubravica najviše se vodila rasprava o smanjenju odobrenih nepovratnih sredstava za rekonstrukciju ceste Vinski put Općinsko vijeće Općine Dubravica održalo je 24. redovnu sjednicu OV-a. Najviše riječi bilo je o smanjenju odobrenih sredstava za rekonstrukciju ceste Vinski put. Od odobenih nepovratnih 1,6 milijuna kuna za projekt Vinskog puta […]
SVETA NEDELJA: Svečanom konferencijom obilježen završetak energetske obnove Osnovne škole
Čuljak: 'Djeca uče o prednostima energetske obnove' Energetska obnova Osnovne škole Sveta Nedelja započeta u studenom 2018. godine privedena je kraju pa su se u jednoj od učionica okupili profesori i predstavnici nadležnih institucija. Riječ je o jednom od 550 projekata ugovorenih u Pozivu za obnovu javnih zgrada, a Predrag Čuljak iz Fonda za zaštitu […]