Pretraži pojam

Najčešće su to pojmovi poput "Kolinda", "politika", "kriminal", "Trump" i slično...

Odaberi grad
Svi gradovi
Donja Stubica
Krapina
Marija Bistrica
Oroslavje
Samobor
Sveta Nedelja
Zabok
Zagorski kraj
Zagreb
Zagrebačka županija
Zaprešić
Zaprešićki kraj
Zlatar

ZAPREŠIĆKI SDP: Prijedlog 20 mjera za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa COVID-19

ZAPREŠIĆKI SDP: Prijedlog 20 mjera za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa COVID-19

PIŠE: Petra Rakvin

Objavljeno 19.03.2020 21:30

Uslijed situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa COVID-19, a s ciljem ublažavanja ekonomskih poslijedica za građane i gospodarstvo grada Zaprešića, Predsjedništvo i Gradski odbor SDP-a Zaprešića predložili su Gradskoj upravi Grada Zaprešića donošenje niza mjera koje bi bile na snazi za vrijeme trajanja opasnosti od koronavirusa.

Prijedlog mjera za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa COVID-19:

1. Oslobađanje od plaćanja režijskih troškova komunalnim poduzećima Zaprešić d.o.o. i ViO d.o.o. za građane koji ostanu bez posla i/ili plaće ili im se osobni dohodak svede na minimalnu plaću zbog smanjene ekonomske aktivnosti uzrokovane koronavirusom.

2. Odgoda plaćanja režijskih troškova komunalnim poduzećima Zaprešić d.o.o. i ViO d.o.o. za poslovne subjekte i obrtnike koji zaustave svoj rad zbog smanjene ekonomske aktivnosti uzrokovane koronavirusom, bez kamate.

3. Odgoda plaćanja režijskih troškova komunalnim poduzećima Zaprešić d.o.o. i ViO d.o.o. u slučaju uvođenja mjera ograničavanja kretanja ljudi, bez kamate, jer mnogi građani ne plaćaju račune putem internetskog bankarstva.

4. Odgoda svih postupaka ovrhe od strane Gradske uprave, Zaprešić d.o.o. i ViO d.o.o.

5. Donošenje Odluke o prirezu porezu na dohodak Grada Zaprešića u visini od 0%.

6. Oslobađanje od plaćanja usluge dječjih vrtića te produženog boravka i ručka u školama za cijelo vrijeme obustave nastave i rada dječjih vrtića.

7. Odgoda plaćanja komunalne naknade za poslovne subjekte i obrtnike, bez kamate.

8. Odgoda plaćanja poreza na potrošnju za ugostitelje i OPG-ove, bez kamate.

9. Odgoda naplate korištenja javnih površina i najmova javnih prostora koji su u trajnom zakupu.

10. Nakon ukidanja mjera odgoda plaćanja potraživanja, svim subjektima omogućiti ugovaranje obročnih otplata dugovanja.

11. Obustavljanje isplate sredstava ustanovama, udrugama, sportskim društvima i organizacijama koje organiziraju javne gradske manifestacije i priredbe, sportske aktivnosti, zbog njihova odgađanja.

12. Obustavljanje realizacije većine planiranih proračunskih rashoda koji nisu nužni za redovito osnovno poslovanje Gradske uprave i gradskih institucija.

13. Usmjeravanje proračunskih sredstava planiranih za gradske manifestacije, kapitalne projekte, reprezentaciju i ostale nenužne rashode – u stabilnost Proračuna, održavanje gospodarske djelatnosti, Centar za socijalnu skrb, Gradsko društvo Crvenog križa i Stožer civilne zaštite.

14. Usmjeravanje sredstava u nabavku potrepština za volontere Crvenog križa i Civilnu zaštitu Grada Zaprešića (zaštitne maske, zaštitne rukavice, dezinfekcijska sredstva…).

15. Donijeti izmjene Odluke o socijalnoj skrbi u smislu definiranja kriterija dodatne socijalne pomoći za građane koji će biti najpogođeniji recesijom zbog ostanka bez posla ili zatvaranja obrta. Ujedno, građane koji ostanu bez posla pozvati da se uključe u volonterske akcije Crvenog križa i Civilne zaštite, kako bi se učinkovito osiguralo da sugrađani starije životne dobi i građani koji spadaju u rizične skupine budu opskrbljeni svim namirnicama i potrepštinama potrebnim za život.

16. Donijeti Odluku o isplati Uskrsnice umirovljenicima u 2020. godini kao pozitivnu socijalnu, humanitarnu i psihološku mjeru.

17. Komunalnom poduzeću Zaprešić d.o.o. predložiti postupak pripreme parcela za projekt „Gradski vrtovi“, na neizgrađenom zemljištu u vlasništvu Grada Zaprešića i Republike Hrvatske, na kojem bi se građanima privremeno dodijelile vrtne gredice za uzgoj povrća i voća za vlastite potrebe. Također, kontaktirati vlasnike zapuštenih i neobrađenih poljoprivrednih površina s namjerom postizanja sporazuma o korištenju zemljišta u navedenu svrhu.

18. Donijeti izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu, kojima bi se privremeno regulirali uvjeti za proširenje područja za držanje koka nesilica i peradi u domaćinstvima koja imaju dvorišta odgovarajuće površine i uvjeta.

19. Domu zdravlja Zagrebačke županije i Ministarstvu zdravstva predložiti otvaranje izdvojene ambulante u Domu zdravlja u Zaprešiću za preglede pacijenata pod sumnjom na zaraženost koronavirusom i objaviti upute građanima u kojim se slučajevima trebaju javiti u ordinaciju.

20. Svjesni ozbiljnosti situacije, Gradskoj upravi Grada Zaprešića nudimo suradnju i stručnu pomoć u definiranju i donošenju mjera ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa na građane i gospodarstvo našeg grada, te predlažemo da se što prije održi sastanak gradonačelnika i predsjednika klubova političkih stranaka u Gradskom vijeću putem online video-konferencije. U slučaju potrebe, također predlažemo da se sjednice Gradskog vijeća Grada Zaprešića održavaju putem video-konferencije.

Više informacija možete pronaći na službenoj stranici SDP-a Zaprešić:
http://zapresic.sdp.hr/aktualno/prijedlog-20-mjera-ublazavanje-posljedica-pandemije-koronavirusa-covid-19-zapresicu/

Preporuka

OPĆINA BRDOVEC: Prelec o otkazanim izborima za VMO i radovima na cesti D225
Gradonačelnik Prelec: Zbog virusa otkazani izbori za VMO, ali radovi na D225 idu svojim tokom “Činjenica je da već neko vrijeme pokušavamo napraviti izbore za mjesne odbore. Najprije smo ih htjeli spojiti s europarlamentarnim i predsjedničkim izborima, ali kako nam to nisu dozvolili iz izbornoga povjerenstva, odlučili smo da će izbori biti 29. ožujka”, rekao […]
GRAD KLANJEC U DOBA KORONE: Obustava radova, epidemiološke mjere
Neke je stvari u ovim vremenima teško nabavljati, osobito one koje dolaze iz uvoza. Zamjena javne rasvjete na području grada Klanjca novom LED, ekološki prihvatljivom, obustavljena je. Dio je rasvjetnih tijela trebao doći prošloga tjedna iz Španjolske, ali u Klanjcu vladaju iste okolnosti kao i u cijeloj Europi. Valja istaknuti da Klanjec nema nijedan slučaj […]
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA: Najnovije informacije i brojevi telefona
Zagreb, 19. ožujka 2020. –  Na području Zagrebačke županije u srijedu 19.03. imamo jednu izliječenu osobu od koronavirusa s istočnog dijela županije, 7 oboljelih osoba sa zapadnog dijela županije (pri čemu je 6 oboljelih kontakt iste osobe) te oko 900 ljudi u samoizolaciji – rečeno je na sjednici Stožera zdravstva Zagrebačke županije. Sve zdravstvene ustanove […]
KORONAVIRUS U VRTIĆIMA: Ustanove u pogonu zbog jednoga djeteta čiji roditelji rade u zdravstvu
Svima je poznato da je rad škola i dječjih vrtića privremeno obustavljen, a sukladno donesenim mjerama prema kojima mora postupati cijela zemlja.Ali vrtići nisu u potpunosti prazni. Tijekom protekla dva dana u pojedinima je bilo pripremljeno dežurstvo za tek jedno ili dvoje djece u ustanovama koje ih broje stotine. Smirivali djevojčicu u panici Posjetili smo […]
MENTALNO ZDRAVLJE: Uvedene telefonske linije za psihološku pomoć osobama u samoizolaciji ili karanteni
Stručnjaci Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ otvorili su osam telefonskih linija za psihološku pomoć osobama koje se nalaze u samoizolaciji ili karanteni Povodom aktualne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, stručnjaci Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar” otvorili su […]

Propustili ste

Najnovije vijesti

NAČELNIK OPĆINE DUBRAVICA MARIN ŠTRITOF PITA SE JESU LI DOISTA MALE OPĆINE NAJVEĆI TROŠAK DRŽAVE Gradonačelnik Zaprešića Turk: ‘Ne bih ukinuo niti jednu općinu’
U emisiji N1 televizije, predsjednik Udruge gradova RH, Željko Turk najavio je novi teritorijalni ustroj u RH, odnosno prijedlog da bi manje općine mogle postati mjesne zajednice Temeljem najave prijedloga novog teritorijalnog ustroja RH i prijedloga udruge gradova RH kojeg je za televiziju N1 prezentirao zaprešićki gradonačelnik i predsjednik Udruge gradova Željko Turk, manje bi općine […]
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA: U Distributivnom centru uskoro najmoderniji stroj za sortiranje i pakiranje borovnica i malina
U Distributivni centar za voće i povrće krajem svibnja stiže 1,6 milijuna kuna vrijedan stroj za sortiranje bobičastih i jagodičastih voćnih vrsta U Distributivni centar za voće i povrće, tvrtku u većinskom vlasništvu Zagrebačke županije, krajem svibnja stiže 1,6 milijuna kuna vrijedan stroj za sortiranje bobičastih i jagodastih voćnih vrsta. Riječ je se o prvom […]
ZAPREŠIĆKI MESSER PLAĆA LIJEČNIČKE PREGLEDE SVOJIM RADNICIMA: ‘Svi djelatnici mogu ići na sistematske preglede, kad god žele!’
‘Prvi smo u Europi, što se Messer grupacije tiče, već 26. veljače osnovali krizni stožer i poduzeli mjere sukladno Messerovim smjernicama’ Uoči Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu i Nacionalnog dana zaštite na radu posjetili smo zaprešićko poduzeće koje se bavi proizvodnjom i prodajom industrijskih i medicinskih plinova, kao i pripadajuće opreme Messer Croatia […]