Pretraži pojam

Najčešće su to pojmovi poput "Kolinda", "politika", "kriminal", "Trump" i slično...

Odaberi grad
Svi gradovi
Donja Stubica
Krapina
Marija Bistrica
Oroslavje
Samobor
Sveta Nedelja
Zabok
Zagorski kraj
Zagreb
Zagrebačka županija
Zaprešić
Zaprešićki kraj
Zlatar

DOBRE STRANE PANDEMIJE KORONA VIRUSA ‘Kriza koju je izazvao COVID-19 dovest će do jačeg povezivanja građana Hrvatske i iseljeništva!’

DOBRE STRANE PANDEMIJE KORONA VIRUSA ‘Kriza koju je izazvao COVID-19 dovest će do jačeg povezivanja građana Hrvatske i iseljeništva!’

Objavljeno 15.04.2020 16:02

U grčkom korijenu riječi kriza jest i značenje – obrat, nova prilika, šansa

Pandemija korona virusa izazvala je obilje pesimizma, negativnih ekonomskih trendova, ali i veliki val lošeg raspoloženja i straha za sutrašnjicu.  

Međutim, kriza koju je izazvao COVID-19 donijela je i nekoliko iznimno konstruktivnih pomaka u hrvatskom društvu te pozitivnih pojava, kojima se već bavio i bavit će se i Institut za migracije i narodnosti. Među prvim pozitivnim posljedicama pandemije korona virusa javlja se jača i intenzivnija promjena u odnosima iseljenih Hrvata s Domovinom, smatra ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti doc. dr. sc. Marina Perić Kaselj.

Jačanje povezanosti iseljeništva s matičnom državom u krizi

Ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti kaže: „Institut za migracije i narodnosti od svog postojanja … naglasak stavlja na istraživanje vanjskih migracija i istraživanja migracijskih procesa hrvatskog iseljeništva. U posljednje vrijeme jedna od važnijih tema istraživanja IMIN-a su suvremeni procesi iseljavanja. Od 1999. godine otkada sam zaposlena u Institutu kao znanstvena novakinja do danas bavim se istraživanjima različitih migracijskih i identitetskih pitanja vezanih uz hrvatsko iseljeništvo.”

„Od kada sam na čelu IMIN-nastojim promicati, popularizirati i stavljati u fokus hrvatsko iseljeništvo kao bitan, neodvojiv i važan segment u razvoju hrvatskog društva. Nakon korona krize očekujem pozitivne promjene u odnosima između hrvatske države i hrvatske dijaspore, a poglavito u segmentu povratka hrvatskih građana koji su iselili posljednjih nekoliko godina.” – najavljuje doc. dr. sc. Marina Perić Kaselj.

Uloga IMIN-a su znanstvena istraživanja koja kao javni znanstveni institut želimo i nastojimo staviti u funkciju javnih politika, poručuje također ravnateljica ove institucije, ističući kako Institut, a posebice u krizi izazvanoj koronavirusom, surađuje s cijelim nizom udruga iz hrvatskog iseljeništva i Hrvatske, znanstvenim institutima u Hrvatskoj i inozemstvu, sveučilištima, ali i državnim institucijama kako bi zajedno i u koordinaciji s njima došli do mogućih prijedloga i rješenja za nastalo stanje. 

Suradnja s udrugama iz hrvatskog iseljeništva i Hrvatske

Ravnateljica IMIN-a, Marina Perić Kaselj ističe: „Osobno sam ispred svoje Institucije upozoravala na krucijalni problem velikog iseljavanja iz Hrvatske nakon ulaska Hrvatske u EU koja je dakako imala direktnu posljedicu na tržište, radnu snagu i demografski razvoj. Upozoravala sam i na problem nedovoljnog ulaganja i poticanja programa za uspostavljanje odnosa Hrvatske i hrvatskog iseljeništva ponajprije u segmentu povezivanje znanstvene i profesionalne dijaspore i njene moguće uloge u razvoju hrvatskog društva ali i probleme integracije potomaka iseljenika.

Znamo kako značajnu ulogu u BDP-u Hrvatske čine iseljeničke doznake te različiti novčani transferi hrvatskih građana iz inozemstva. Korona kriza je pogodila cijeli svijet što će neminovno imati za posljedicu ekonomsku krizu i veliki gospodarski pad kako u Hrvatskoj, tako i u ostalim zemljama Europe i svijeta gdje hrvatski građani i njihovi potomci žive…” – naglašava ravnateljica IMIN-a.

Zatim dodaje: „Unatoč tome, u ovo vrijeme pandemije, a posebno nakon potresa u Zagrebu pomoć pristiže iz iseljeništva … u vidu medicinske opreme, pomoći za obnovu različitim kulturnim institucijama i crkvama oštećenih u potresu, novčane pomoći za ugrožene obitelji. Solidarnost je ponovno na djelu kao i mobilizacija iseljene i domovinske Hrvatske.”

Početak suradnje na projektu ‘Hrvatska digitalna mreža’

Ujedno podsjeća kako je Institut kojemu je na čelu, upravo u vrijeme pandemije započeo zajednički rad s tvrtkom MOBILone na projektu „Hrvatska digitalna mreža”. 

Zahvaljujući znanju i dugogodišnjem iskustvu u razvoju softvera firma MOBILone razvila je platformu za jednostavno kreiranje i umrežavanje mobilnih aplikacija na koje su povezani različiti alati za digitalnu transformaciju poslovanja. Hrvatska digitalna mreža predstavljala bi mrežu mobilnih aplikacija sastavljenu od raznih poslovnih subjekata, tvrtki, udruga, sportskih i drugih organizacija te pojedinaca sa svrhom olakšavanja međusobnog poslovanja općenito, a posebno za vrijeme trajanja pandemije.” – poručuje ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti. 

Potom napominje: „Jedan od ciljeva je da se svim korisnicima „Hrvatske digitalne mreže” omogući da lakše dođu do donacija, kako bi si olakšali poslovanje uzrokovano pandemijom te prezentirali svoje potrebe širom svijeta. Pored primanja donacija, korisnici će moći prezentirati svoje aktivnosti i ponuditi svoje proizvode i usluge svim posjetiteljima „Hrvatske digitalne mreže. IMIN smatra kako je ključ u povezivanju stoga ova kriza može biti novi početak u boljim i snažnijim odnosima između Hrvatske i iseljeništva.”

Ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti, doc. dr. sc. Marina Perić Kaselj

Pandemija će nam promijeniti život iz korijena

U ovim trenucima teško je predvidjeti do kada će pandemija trajati, ali nije teško predvidjeti da će se nakon nje život svima uvelike promijeniti. 

Korona kriza, kao što sam rekla, resetirat će i dovesti do promjena u mnogim segmentima našeg dosadašnjeg života ali nadam se i do preispitivanja odnosa i političkih odluka prema hrvatskom iseljeništvu općenito. Kad kažem hrvatsko iseljeništvo mislim na sve Hrvate, odnosno hrvatske građana koji su iseljavali u prošlom i ovom stoljeću kao i njihove potomke.” – predviđa doc. dr. sc. Marina Perić Kaselj.

‘Ova kriza nam je pokazala kako je globalni svijet krhke strukture’

Osim toga, ravnateljica IMIN-a upozorava: „Ova kriza pokazala nam je kako je globalni svijet krhke strukture…kako je u globalnom svijetu važna … za opstanak jaka i stabilna nacionalna država, čiju bit/okosnicu čini nacionalna ekonomija. Nadam se kako se u Hrvatskoj već polako osvještavamo i uviđamo kako je dosadašnji pristup bio pogrešan te da se moramo usmjeriti na vlastitu proizvodnju hrane, energije i dr. Već se polako okrećemo prema vlastitoj proizvodnji. Nadam se kako će se ovaj trend nastaviti.

Očekujem kako će se vratiti i značajan broj hrvatskih građana koji su posljednjih godina napustili Hrvatsku, jer će zbog krize najvjerojatnije ostajati bez posla. Hrvatska potaknuta korona krizom koja će neminovno dovesti i do gospodarske krize, treba razviti modele za njihov povratak kako bi time ojačala hrvatsko gospodarstvo. Treba otvoriti prostor i za prodor investicija iz iseljeništva kroz porezne olakšice i poticajne mjere usmjerene na razvoj poduzetništva. Smatram kako je sad idealno vrijeme za dijalog i zajedničko rješavanje problema kao i za novi bolji početak.” – zaključuje ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti, doc. dr. sc. Marina Perić Kaselj.

Preporuka

U KZŽ 111 OSOBA OBOLJELIH OD KORONAVIRUSA: Dosad uzeti uzorci 709 osoba
Na području Krapinsko-zagorske županije dosad evidentirano ukupno 111 osoba pozitivnih na koronavirus, a dosad je u samoizolaciji bilo 160 zdravstvenih djelatnika, od čega je sedemero pozitivno na koronavirus Stožer Civilne zaštite KZŽ-a održao je u srijedu, 15. travnja 2020. godine u Krapini konferenciju za medije. Načelnik Stožera Anđelko Ferek-Jambrek istaknuo je da je na području Krapinsko-zagorske županije dosad […]
U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI 4 NOVOOBOLJELE OSOBE: Ukupno 116 osoba zaraženo koronavirusom
Na području Zagrebačke županije do srijede, 15. 4. 2020. do 11:00 sati evidentirano je 116 osoba pozitivnih na COVID-19, izliječeno je 17 osoba, a tri su preminule Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede, 15. 4. 2020. do 11:00 sati evidentirano je 116 osoba kojima je potvrđena bolest […]
PRVI DIGITALNI ASISTENT U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA U RH: Andrija svojim nadljudskim snagama pomaže Hrvatima na WhatsAppu
Predstavljen prvi digitalni asistent koji na bazi umjetne inteligencije pomaže u borbi protiv koronavirusa na WhatsAppu u Hrvatskoj Andrija je prvi digitalni asistent na bazi umjetne inteligencije namijenjen svakom hrvatskom građaninu. Svojim nadljuskim snagama pomaže u borbi protiv koronavirusa na WhatsAppu u Hrvatskoj. U vremenu kada su liječnici opterećeniji nego inače, digitalni asistent može dovoljno brzo i […]
VETERINARSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU: Mogućnost infekcije kućnih ljubimaca SARS-CoV-2 virusom
Do danas ni u jednom slučaju nije dokazano da su kućni ljubimci bili izvor infekcije virusom SARS-CoV-2 za ljude, nego upravo obrnuto Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je zabilježeno 1704 slučajeva zaraze koronavirusom dok je broj izliječenih 415, a broj preminulih 31. Na području Zagrebačke županije u utorak je zabilježeno 112 […]
ČIČAK POZVAO ČLANOVE SKUPŠTINE: ‘Odreknite se naknada u korist Fonda za gospodarstvenike’
U Fond za gospodarstvenike već su uplaćene plaće župana i zamjenika, a uskoro i uskrsnice te regresi djelatnika Zagrebačke županije Predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije, Mato Čičak pozvao je sve članove Županijske skupštine da se uključe u akciju „Pomoć gospodarstvenicima” s područja Zagrebačke županije te da se odreknu neto iznosa mjesečne novčane naknade za mjesece […]

Propustili ste

Najnovije vijesti

NAČELNIK OPĆINE DUBRAVICA MARIN ŠTRITOF PITA SE JESU LI DOISTA MALE OPĆINE NAJVEĆI TROŠAK DRŽAVE Gradonačelnik Zaprešića Turk: ‘Ne bih ukinuo niti jednu općinu’
U emisiji N1 televizije, predsjednik Udruge gradova RH, Željko Turk najavio je novi teritorijalni ustroj u RH, odnosno prijedlog da bi manje općine mogle postati mjesne zajednice Temeljem najave prijedloga novog teritorijalnog ustroja RH i prijedloga udruge gradova RH kojeg je za televiziju N1 prezentirao zaprešićki gradonačelnik i predsjednik Udruge gradova Željko Turk, manje bi općine […]
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA: U Distributivnom centru uskoro najmoderniji stroj za sortiranje i pakiranje borovnica i malina
U Distributivni centar za voće i povrće krajem svibnja stiže 1,6 milijuna kuna vrijedan stroj za sortiranje bobičastih i jagodičastih voćnih vrsta U Distributivni centar za voće i povrće, tvrtku u većinskom vlasništvu Zagrebačke županije, krajem svibnja stiže 1,6 milijuna kuna vrijedan stroj za sortiranje bobičastih i jagodastih voćnih vrsta. Riječ je se o prvom […]
ZAPREŠIĆKI MESSER PLAĆA LIJEČNIČKE PREGLEDE SVOJIM RADNICIMA: ‘Svi djelatnici mogu ići na sistematske preglede, kad god žele!’
‘Prvi smo u Europi, što se Messer grupacije tiče, već 26. veljače osnovali krizni stožer i poduzeli mjere sukladno Messerovim smjernicama’ Uoči Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu i Nacionalnog dana zaštite na radu posjetili smo zaprešićko poduzeće koje se bavi proizvodnjom i prodajom industrijskih i medicinskih plinova, kao i pripadajuće opreme Messer Croatia […]