Pretraži pojam

Najčešće su to pojmovi poput "Kolinda", "politika", "kriminal", "Trump" i slično...

Odaberi grad
Svi gradovi
Donja Stubica
Krapina
Marija Bistrica
Oroslavje
Samobor
Sveta Nedelja
Zabok
Zagorski kraj
Zagreb
Zagrebačka županija
Zaprešić
Zaprešićki kraj
Zlatar

15. Bitka kod Samobora

15. Bitka kod Samobora

PIŠE: Sara Posavac

Objavljeno 09.03.2020 14:15

Nakon smrti kralja Albrechta Habsburga 1439. godine, diljem Hrvatske i Ugarske krenula je borba za nasljedstvo prijestolja. Uz Elizabetu je pristao Ulrik II. Celjski s vojskovođom, češkim plaćenikom Ivanom Vitovcem, a uz kralja Vladislava Jagelovića Stjepan Banić Lendavski. Dvije godine kasnije ove su se vojske sukobile kod Samobora na Pepelnicu, 1. ožujka 1441. godine, a žestoka borba završila je Vitovčevom pobjedom, koji je, zarobivši vojskovođu Banića, priskrbio znatan plijen. Međutim, kraljica Elizabeta umire 1442. prisiljavajući tako Ulrika II. da prizna Vladislava III. kao kralja te da otpusti sve zatvorenike.

Uvjerljiv prikaz viteške obrane grada

Ove nedjelje tisuće znatiželjnika okupilo se na livadi Vungriščak podno Starog grada Samobora kako bi uživo gledalo uprizorenje bitke. Od jutarnjih sati počeli su se dizati vojni tabori, prirpemalo se oružje, i krojile taktike na čelu s dvojicom vojskovođa – Janom Vitovcem i Stjepanom Banićem.

Početak i tijek bitke vodili su kraljica Elizabeta (Sandra Vandekar), sudac Ivica Šintić, notar Stjepan Bošković, varoški sluga Zlatko Frketić, cvajbar Dražen Čakanić, prior Luka Kazimović, kaštelan Zoran Perović, seljak Zvonko Vučinić, vlasnik Oppiduma Samobor Darko Kupres i Crna Kraljica Mira Rubinić.

No nije sve bilo tako i prije 15 godina kada je održana prva bitka. “Prva bitka je bila dosta skromna nije bilo ni vitezova, nego su tu bili Paintball klubovi.Da bi se kroz godine upoznali s viteškim udrugama s kojima sad surađujemo.” – rekao je kustos Samoborskog muzeja Luka Kazimović. 

Više od 400 sudionika u realizaciji 

Za organizaciju ove bitke možemo zahvaliti Samoborskom muzeju, ali i svima od 400 sudionika koji su sudjelovali u organizaciji. U uprizorenju sae bitke sudjelovalo je 100-tinjak vitezova,topnika,kuburaša i mačevalaca iz udruga Vitezovi zelingradski, Vitezovi vranski, Povijesna postrojba ban Gašpar Alapić, Red čuvara Grada Zagreba, Viteški red svetog Nikole, Družba vitezova Zlatnog kaleža, Tahyjevi puškari, Red srebrnog zmaja, Udruga Corvi belli, Koprivnički mušketiri i Kuburaško društvo Gromovnik, uz domaćine iz Udruge Oživljena povijest Samobora, Plesnu grupu Burka, Cirkusku udrugu Cirkultura, a po prvi puta sudjelovali su i mali vitezovi iz Dječjeg vrtića Izvor.

Nakon što se razišao dim i utihnula buka topova, posjetitelji su uživali u ostatku programa i pohrlili na bogati gastro-etno tradicionalni srednjovjekovni sajam koji prati ovu značajnu samoborsku turističku manifestaciju.

“Klasični specijaliteti  srednjega vijeka, nemamo doduše vola na ražnju ali trudimo se doći i do toga.”  dodao je Luka za kraj. 

Propustili ste

Najnovije vijesti

SVJETSKI DAN PLESA: Proslava u nešto drugačijemu ozračju
Svjetski dan plesa obilježava se 29. travnja na inicijativu UNESCOV-a Međunarodnog odbora za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples – ITI od 1982., a u Hrvatskoj od 1999. godine Zaprešićki plesni studio Jeté ove će godine Svjetski dan plesa proslaviti na nešto drugačiji način. Međutim, plesači neće zaboraviti podsjetiti javnost na ples kao značajan umjetnički […]
DAN OPĆINE DESINIĆ: Prošao bez proslave, načelnik izdvojio brojna ulaganja
Dovršava se multimedijalizacija rodne kuće Đure Prejca Jučer je bio Dan općine Desinić, ali zbog izvanrednih mjera koje su nastupile zbog epidemije koronavirusa, proslava nije održana. Tim je povodom načelnik Općine Desinić, Zvonko Škreblin za Televiziju Zapad rekao sljedeće: „Tužno je i žalosno, ali eto, prebrodit ćemo i ovu krizu”. Načelnik se osvrnuo na prošlu […]
TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ZAPREŠIĆA: Organizirana virtualna šetnja Novim dvorima Jelačićevim
Turistička zajednica grada Zaprešića odlučila je elektroničkim putem približiti svoj sadržaj svima zainteresiranima  U skladu s epidemiološkom situacijom i zaštitnim mjerama koje izdaje Nacionalni stožer civilne zaštite Turistička zajednica grada Zaprešića odlučila je približiti svoj sadržaj svima zainteresiranima elektroničkim putem. O motivima novog načina dopiranja do publike otkrio je više direktor Toni Ganjto: „S obzirom […]