Pretraži pojam

Najčešće su to pojmovi poput "Kolinda", "politika", "kriminal", "Trump" i slično...

Odaberi grad
Svi gradovi
Donja Stubica
Krapina
Marija Bistrica
Oroslavlje
Samobor
Sveta Nedelja
Zabok
Zagorski kraj
Zaprešić
Zaprešićki kraj
Zlatar

SREDNJA ŠKOLA ‘BAN JOSIP JELAČIĆ’: Opet domaćin Međunarodnog rukometnog turnira ‘DaF-Cup Zaprešić’

SREDNJA ŠKOLA ‘BAN JOSIP JELAČIĆ’: Opet domaćin Međunarodnog rukometnog turnira ‘DaF-Cup Zaprešić’

Objavljeno 05.02.2020 13:04

U Srednjoj školi ‘Bana Josipa Jelačića’ u Zaprešiću održao se Međunarodni 
rukometni turnir ‘DaF-Cup Zaprešić’

U Srednjoj školi „Bana Josipa Jelačića” u Zaprešiću održao se dvodnevni projekt Daf-Cup. To je rukometni turnir kojemu je cilj poticati učenike da uče njemački jezik i da upoznaju nove kulture. Naime, Srednja škola „Ban Josip Jelačić” i ove je godine bila domaćin Međunarodnog rukometnog turnira „DaF-Cup Zaprešić”.

Na devetom turniru, uz momčad DaF Croatia koje su dio bili učenici zaprešićke srednje škole, zagrebačke X. gimnazije i Gimnazije Lucijana Vranjanina te koprivničke Gimnazije „Fran Galović”, sudjelovale su momčadi iz Graza (Austrija), Győnka (Mađarska), Niederkassela (Njemačka), Ptuja (Slovenija) i međunarodna ekipa učenika Team ZEUS.

Niz događanja umutar projekta ‘Model Zaprešić’

Tim europskih rukometnih diplomata – TED, kojeg čine predstavnici veleposlanstava zemalja sudionica, i ove je godine otvorio turnir utakmicom protiv međunarodne učeničke momčadi.

Turnir je samo jedno u nizu događanja unutar projekta „Model Zaprešić” – perspektiva s njemačkim jezikom od vrtića do zaposlenja”, kojeg je nositelj Grad Zaprešić, pokrovitelj Hrvatsko društvo učitelja i profesora njemačkog jezika (KDV), a cilj samog turnira je poticanje bavljenjem sportom općenito, ali i uspostavljanje kontakata među mladima kroz učenje njemačkog jezika.

Projekt je nastao iz ljubavi prema sportu i komunikaciji objasnio nam je začetnik projekta: „2010. godine sam radio u njemačkom uredu za školovanje stranaca i jedna od škola s kojima sam radio je i zaprešićka srednja škola. 2011. je bila godina njemačkog jezika i tim povodom su me tražili da razvijem program učenja njemačkog jezika, na što sam pristao, ali sam rekao da to neće biti klasični program učenja”.

Začetnik i organizator „DaF Cup-a” dr. Gerald Hühner

Ugostiteljskim smjerovima koristi njemački jezik

„Kako sam igrao rukomet, a puno hrvatskih rukometaša i danas igra u njemačkim klubovima, učinilo mi se da je to izvrsna prilika da spojimo te dvije stvari. U srednjoj školi i Gradu Zaprešiću smo pronašli dobrog partnera kakvog se može samo sanjati”, rekao je dr. Gerald Hühner, začetnik i organizator „DaF Cup-a”.

Srednja škola je dobro opremljena jer ima veliku sportsku dvoranu i razne ugostiteljske smjerove kojima koristi njemački jezik.

„Počeli smo organizirati ovaj program, a izabrali smo srednju školu Zaprešić za provedbu jer ovdje ima konobara, kuhara, slastičara, ali i infrastrukture kao što je velika sportska dvorana i općenito dobro opremljena škola za dvodnevni projekt. U Gradu Zaprešiću i u ravnateljstvu Srednje Škole smo pronašli partnera kojega možete samo sanjati.” – dodao je Hühner.

Koordinatorica projekta „Model Zaprešić” Ida Globočnik

Približavanje njemačkog jezika obližnjim državama i kulturama

Iako je ovaj projekt nastao u cilju približavanja njemačkog jezika obližnjim kulturama i državama, i njemački učenici imaju benefite od sudjelovanja u ovom projektu: „Njemačkim učenicima ovaj projekt pomaže u upoznavanju drugih kultura i jezika. Veliki dio ovog projekta je njemački jezik i da hrvatski učenici imaju priliku naučiti ga, međutim najbitnija je komunikacija”.

„Odvija li se ona na njemačkom, engleskom ili hrvatskom jeziku je manje bitno, bitno je samo da se komunikacija neometano može odvijati i da upoznajemo jedni druge”, istaknuo je Hühner predavši riječ koordinatorici projekta „Model Zaprešić” Idi Globočnik.

Srednja škola „Ban Josip Jelačić” u Zaprešiću već dvanaestu godinu, uz redovno obrazovanje, provodi besplatan fakultativni program nastave za njemačku jezičnu diplomu Deutsches Sprachdiplom (DSD).

Pehari

Učenje i usvajanje njemačkog jezika u Zaprešiću

„Učenici besplatno dva puta tjedno pohađaju nastavu njemačkog jezika te se kroz 4 godine pripremaju za polaganje ispita za dobivanje DSD diplome do C1 razine, a koja je valjan i međunarodno priznat dokaz znanja njemačkog jezika. Pri traženju zaposlenja, sa znanjem njemačkog jezika imaju veliku prednost pred ostalima, jer se većina služi samo engleskim jezikom”, pojasnila je Ida Globočnik, koordinatorica projekta „Model Zaprešić”.

„Kada se tome pridruži uspjeh u visokom obrazovanju, ti učenici vrlo često dobivaju rukovodeće ili menadžerske funkcije i otvorena im je raznolika paleta poslova koje mogu obavljati”, rekla je Globočnik, dodavši kako se u Zaprešiću intenzivno radi na učenju i usvajanju njemačkog jezika.

Projekt je započeo s provedbom u zaprešićkoj srednjoj školi, a s vremenom se digao na gradsku razinu uključivanjem osnovnih škola te provođenjem edukacija njemačkog jezika za odgojitelje dječjih vrtića, i to do razine B2, kako bi se i djeci moglo omogućiti rano učenje njemačkog jezika u cjelodnevnim desetosatnim programima.

Ravnatelj Srednje škole „Ban Josip Jelačić” i zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus

Inovativni projekt upotpunio školski kurikulum

„Uskoro će u dječjim vrtićima započeti integrirano učenje njemačkog, organiziranjem dvojezične nastave za onu djecu čiji roditelji imaju želju da njihovi mališani uče njemački jezik. U srednjoj i osnovnim školama imamo učenje njemačkog kao drugog stranog jezika, ali namjera nam je kroz bazu koju ćemo stvoriti već u vrtićima, osigurati veći broj polaznika njemačkog kao prvog stranog jezika,” poručio je ravnatelj Srednje škole „Ban Josip Jelačić” i zamjenik gradonačelnika Zaprešića, Alan Labus.

Labus je nadodao: „U vremenu kada se znanje engleskog gotovo podrazumijeva, želja nam je kroz obrazovni sustav potaknuti učenje njemačkog jezika i tako našim mladim sugrađanima u budućnosti omogućiti prednost na tržištu rada, kako u Hrvatskoj, tako i cijeloj Europskoj uniji”.

Ovo je savršen primjer kako inovativni projekti mogu upotpuniti školski kurikulum srednjih škola te dati priliku učenicima da se upoznaju s drugim kulturama.

Preporuka

NOVO POJAČANJE STIŽE U ZAPREŠIĆ: Haas rješenje za lijevi bok
Interove redove pojačao je Austrijanac Manuel Haas koji u Zaprešić stiže iz Sportklub Niederösterreich St. Pölten Interove redove pojačao je novi igrač, rješenje za lijevi bok. Riječ je o Austrijancu Manuelu Haasu, rođenom 1996. godine. U Salzburgu je igrao za Red Bull u mlađim uzrastima, potom je seniorsko iskustvo sticao u u njihovoj filijali Lieferingu, a bio […]
GRAD ZAPREŠIĆ: U sklopu projekta ‘Nismo Vas zaboravili’ održana književna večer za umirovljenike
U sklopu projekta ‘Nismo Vas zaboravili’, u Centru za mladež Zaprešić održana je književna večer za umirovljenike na kojoj je Zorica Krističević Avdagić čitala svoje nove pjesme Centar za mladež Zaprešić u svom novom prostoru ima pune ruke posla. Redovito se organiziraju najrazličitiji događaji, a ovoga puta osmišljena je još jedna književna večer za umirovljenike […]
HOLOKAUST U STRIPU: Srednjoškolci obilježili Dan sjećanja na žrtve holokausta
Srednja škola “Ban Josip Jelačić” obilježila je Dan sjećanja na žrtve holokausta javnim predavanjima mr. sc. Julije Koš i učenika škole Sovjetska Crvena armija je 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći koncentracijski logor smrti Auschwitz. Upravo taj datum Ujedinjeni narodi odabrali su za Dan sjećanja na sve žrtve holokausta. Kao i proteklih, i ove godine Srednja […]
JABLANOVEC: 75. obljetnica Lovačkoga društva ‘Kuna’
Lovačko društvo ‘Kuna’ obilježilo je u Ivancu Bistranskom u Zaprešiću 75 godina postojanja Lovačko društvo “Kuna” obilježilo je u Ivancu još jednu obljetnicu – ovoga puta 75. godinu postojanja. Od 1944. do 2019. godine kroz “Kunu” je prošlo mnogo članova, a danas broji šezdesetoricu lovaca. U Ivancu Bistranskom u Zaprešiću, proslavljeno je sedamdeset pet godina Lovačkoga društva […]
LIGA PRVAKA U KUGLANJU: Kuglači Zaprešića upisali pobjedu u prvoj utakmici četvrtine finala
Prošlogodišnji osvajači Lige prvaka na domaćoj su kuglani svladali jednu od najjačih mađarskih ekipa U prvoj utakmici četvrtine finala europske Lige prvaka odigranoj proteklog vikenda na zaprešićkoj kuglani slavili su domaći kuglači visokim rezultatom 7-1 u setovima. Iako bi se zbog visokog rezultata reklo kako je pobjeda bila laka, bilo je sve samo ne tako.  […]

Propustili ste

Najnovije vijesti

ZAPREŠIĆ: Inter ispustio bodove protiv posljednjeplasiranog na tablici
Div iz predgrađa, nakon pobjede protiv Istre i remija u Osijeku, bodove nije uspio uzeti posljednjeplasiranom Varaždinu Trener Željko Petrović doživio je prvi poraz na klupi zaprešićkog prvoligaša. Div iz predgrađa, nakon pobjede protiv Istre i remija u Osijeku, bodove nije uspio uzeti posljednjeplasiranom Varaždinu čiju je prvu ekipu od prošloga tjedna preuzeo bivši zaprešićki […]
ZAPREŠIĆ ODABRAO NAJBOLJE U SPORTU: Kuglači ponovno među najboljima
U Srednjoj školi "Bana Josipa Jelačića" u Zaprešiću proglašeni su najbolji zaprešićki sportaši i sportski djelatnici U Srednjoj školi “Bana Josipa Jelačića” u Zaprešiću održala se svečanost proglašenja najboljih zaprešićkih sportaša i sportskih djelatnika. U nazočnosti zamjenika predsjednika Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije, Borisa Markulina uručena su priznanja pojedincima i ekipama s najboljima […]
ŽUTI POBIJEDILI BROKERE: Domaćini zasluženo slavili 85 – 78
Nakon što Vrijednosnice Osijek tijekom cijele utakmice gotovo da i nisuimale prilike za vodstvo, Zabočani su u konačnici zasluženo pobijedilirezultatom 85 - 78 u 19. kolu HT Premijer lige u gradskoj dvorani u Zaboku U gradskoj dvorani u Zaboku ovoga vikenda ponovno slavlje – ovoga puta zabočki Žuti slavili su protiv Brokera. Gosti tijekom cijele […]