Pretraži pojam

Najčešće su to pojmovi poput "Kolinda", "politika", "kriminal", "Trump" i slično...

Odaberi grad
Svi gradovi
Donja Stubica
Krapina
Marija Bistrica
Oroslavje
Samobor
Sveta Nedelja
Zabok
Zagorski kraj
Zagreb
Zagrebačka županija
Zaprešić
Zaprešićki kraj
Zlatar

MATIJEVIĆ: ‘Odrasli imaju odgovornost da odrede što je primjereno za njihovu djecu’

MATIJEVIĆ: ‘Odrasli imaju odgovornost da odrede što je primjereno za njihovu djecu’

PIŠE: Maja Kuzelj

Objavljeno 13.02.2020 15:51

Intervju sa Sandrom Matijević o programu ‚Medijski podsjetnik za roditelje’

Medijska pseudookolina nije uvijek zauzimala ovako mnogo mjesta u ljudskim životima, a danas je utjecaj medija izravan i stalan. Čovjek je danas uvučen u medijsku globalizaciju i pod svakodnevnim utjecajem pogotovo televizije i interneta. Mediji oblikuju uvjerenja, vrijednosti, stavove, emocije, pravila, društvenu hijerarhiju i puno više.

Kako bi isto osvijestili roditelji, pa i njihova djeca, velikogorički Centar za djecu, mlade i obitelj poziva roditelje da se uključe u novi program „Medijski podsjetnik za roditelje”, a koji vode stručne suradnice Sandra Matijević, Jelena Kos i Marija Marelja. Više informacija otkrila nam je upravo Sandra Matijević.

Kome je novi program Centra za djecu, mlade i obitelj „Medijski podsjetnik za roditelje” namijenjen i zašto?

MATIJEVIĆ: „Prvi ciklus radionica novog programa „Medijski podsjetnik za roditelje” namijenjen je zainteresiranim roditeljima djece u ranoj dobi do polaska u osnovnu školu. Cilj programa je informirati, educirati i kod roditelja osvijestiti utjecaj medija na djecu, ali i na sve članove obitelji.”

Zašto je program fokusiran na utjecaj medija na djecu predškolske dobi?

MATIJEVIĆ: „Program je fokusiran na roditelje djece od rane dobi do završetka osnovne škole. Prvi ciklus od pet susreta namijenjen je roditeljima djece rane i predškolske dobi, drugi ciklus namijenjen je roditeljima čija djeca pohađaju niže razrede osnovne škole (od prvog do četvrtog razreda), a treći ciklus je namijenjen roditeljima čija djeca pohađaju više razrede (od petog do osmog razreda osnovne škole). Cikluse radionica smo podijelili prema kronološkoj dobi djece zbog različitih razvojnih osobina djece, a u pristupu medijima važnu ulogu igraju upravo razvojne osobine djece.”

Centar za djecu, mlade i obitelj u Veliku Goricu

Koliko su roditelji otvoreni za ovakve programe, odnosno radionice?

MATIJEVIĆ: „Roditelji su otvoreni za ovakve programe i prijavljuju se u ovakav tip programa.”

Zašto je važno da se i roditelji informiraju o utjecaju medija?

MATIJEVIĆ: „Mediji imaju važnu ulogu u životu djece i roditelja. Odrasli u obitelji (roditelji/skrbnici) imaju odgovornost da odrede kakvo je korištenje medija primjereno za njihovu djecu, ali i svojim primjerom oblikuju dječje navike korištenja medija. Kakav će djeca kasnije imati odnos prema medijima ovisi o njihovom ranom iskustvu u obitelji i s roditeljima kao prvim modelima. Zbog svega navedenog iznimno je važno informiranje i educiranje roditelja.”

Koliko i kako mediji utječu na našu percepciju stvarnosti?

MATIJEVIĆ: „Mediji utječu na percepciju stvarnosti. Posebno rizična skupina su djeca. Informacije koje dijete dobiva audiovizualnim sadržajima posredovane su uređajem i premda imaju neke značajke slične stvarnosti kao što su slike i zvukovi djeci nedostaju brojne značajke stvarnosti kao što su mirisi, okusi ili taktilni doživljaji. Djeca do treće godine vjeruju da su audiovizualni sadržaji stvarni. Oko pete godine mogu razlikovati programe poput vijesti od sadržaja koji prikazuju fikciju. To razlikovanje nije potpuno i ono se usavršava s djetetovim misaonim razvojem i iskustvom u korištenju medija. Izloženost agresivnim medijskim sadržajima osobito u informativnom programu utječu na djetetovu percepciju sigurnosti svijeta.”

Koje su pozitivne, a koje negativne strane izloženosti medijima i njihovom utjecaju?

MATIJEVIĆ: „Pozitivne strane korištenja medija su poticanje mašte i kreativnosti, proširivanje obrazovanja  i znanja osobito putem edukativnih sadržaja, poticanje tolerancije. S druge strane, negativne strane medija podrazumijevaju otupljivanje osjetila, kočenje mašte i spontane igre, poticanje destruktivne vrste ponašanja. Iznimno je važno obratiti pozornost na medijske sadržaje kojima je dijete izloženo.”

Gotovi proizvodi radionice za djecu

Koji medij danas najviše utječe na djecu, ali i odrasle? Je li internet preuzeo primat nad televizijom?

MATIJEVIĆ: „Nismo se usmjerili na istraživanje tržišta i koji mediji su najviše korišteni; naš cilj je edukacija roditelja u podršci razvoja medijske pismenosti kod djece.”

Što uključuje kritički pristup medijskom sadržaju?

MATIJEVIĆ: „Kritički pristup medijskim sadržajima je pristup koji uključuje radoznalost, istraživanje i propitivanje medija. Djeca takav pristup mogu početi vježbati vrlo rano tako da s drugima analiziraju medijske sadržaje, razmišljaju o točnosti medijskih informacija i pouzdanosti njihova izvora. Što bolje razumijemo medije, to ih kvalitetnije možemo koristiti.”

Program uključuje više susreta. Zašto? Što će se na svakom od tih susreta raditi? Koje će se teme obrađivati? Ima li praktičnog rada?

MATIJEVIĆ: „Program uključuje pet susreta, trajanje jednog susreta je 90 minuta. Odvijat će se jedanput tjedno u večernjem terminu. Kroz pet susreta bavit ćemo se temama: mediji, mediji u obitelji, razvojne osobine djece rane i predškolske dobi, medijska pismenost, važnost uključenosti roditelja u razvoj medijske pismenosti djeteta, kritičko razmišljanje o medijskim sadržajima i komunikacija. Roditelji će biti aktivni sudionici grupnog procesa kroz diskusiju, vježbe, kreativne aktivnosti, analize sadržaja kojima su izloženi putem medija.”

Plaća li se pohađanje programa i kako se zainteresirani mogu prijaviti?

MATIJEVIĆ: „Pohađanje programa je besplatno, zainteresirani se mogu prijaviti na kontakt telefon, mobitel i e-poštu Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica.”

Do kad traju upisi i kad program kreće?

MATIJEVIĆ: „Upisi traju do 17. veljače 2020. godine, a program počinje 20. veljače.”

Novi program „Medijski podsjetnik za roditelje”

Imate li Centar za djecu, mlade i obitelj u planu još ovakvih projekata?

MATIJEVIĆ: „Ukoliko se pokaže potreba u planu imamo još ovakvih projekata.”

Djeca mogu snositi loše posljedice konzumiranja za njih neprimjerenih medijskih sadržaja, stoga bi roditelji i odrasli trebali biti svjesni onoga što njihova djeca gledaju i slušaju. Upravo zato treba poticati projekte slične „Medijskom podsjetniku za roditelje”. Cijelo se društvo treba uključiti u osvješćivanje medijskog utjecaja i kritičko razmišljanje o medijskim sadržajima.

Preporuka

PROSLAVA STEPINČEVA U KRAŠIĆU: Prisustvovao i premijer Andrej Plenković
Središnjim misnim slavljem u Crkvi Presvetog Trojstva u KrašićuHrvatska katolička crkva obilježila je Stepinčevo Hrvatska katolička crkva obilježila je Stepinčevo središnjim misnim slavljem u njegovom Krašiću. Euharistijsko slavlje u Crkvi Presvetog Trojstva predvodio je mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić s mnogobrojnim svećenicima. Naime, već 1. veljače Župa je započela duhovnu pripravu kroz devet dana (Devetnica) […]
SVETOJANSKA GORICA: 40. obljetnica KUD-a Sveta Jana
Povodom 40. obljetnice Kulturno-umjetničkog društva Sveta Jana, u Svetojanskoj Gorici pored Jastrebarskog okupili su se na svečanoj sjednici iskusni, ali i novi predstavnici KUD-a U Svetojanskoj Gorici pored Jastrebarskog, održala se svečana sjednica povodom 40. obljetnice Kulturno-umjetničkog društva Sveta Jana. Na svečanoj sjednici nastupili su iskusni članovi KUD-a, ali i dječji predstavnici. Četrdeset godina KUD-a […]
TEMA 15. NOĆI MUZEJA: Velike obljetnice hrvatskih muzeja
Noć muzeja je najznačajnija manifestacija hrvatskih muzeja, o čemu govori brojkaod 5 milijuna posjetitelja u 15 godina njezinog postojanja Brojka od 5 milijuna posjetitelja u 15 godina održavanja Noći muzeja sama po sebi govori kako je ona postala najznačajnija manifestacija hrvatskih muzeja. Tema jubilarne 15. Noći muzeja bila je „Velike obljetnice hrvatskih muzeja”, koja je […]
TRADICIONALNA TUROPOLJSKA FAŠNIČKA TRKA: Maškare zauzele Veliku Goricu
Četvrtim izdanjem Turopoljske fašničke trke otvoren je 111. Turopoljski fašnik Četvrtim izdanjem Turopoljske fašničke trke u organizaciji Maraton kluba Velika Gorica, Turističke zajednice grada Velika Gorica i samog Grada otvoren je 111. Turopoljski fašnik. Glavni cilj trke bio je pronaći tri fašničke krafne s prikazom maskota koje su bile skrivene po cijelom parku i s […]
SJEDNICA KOORDINACIJE ZA LJUDSKA PRAVA ZŽ-a: Pomoć u obrazovanju i zaposlenju osoba s teškoćama u razvoju
U prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu održala se sjednica Koordinacije za ljudska prava Zagrebačke županije na temu pomoći u obrazovanju i zaposlenju osoba s teškoćama u razvoju U Zagrebu u prostorijama Zagrebačke županije održala se tematska sjednica Koordinacije za ljudska prava Zagrebačke županije na temu panel rasprave o pomoći u obrazovanju i zaposlenju osoba s […]

Propustili ste

Najnovije vijesti

POTRESNO RAZDOBLJE I ZA KRAPINSKO ZAGORSKU ŽUPANIJU: Treslo se Hrvatsko zagorje
Snažne posljedice potresa osjetile su se i s druge strane Medvednice, a najteže je pogođen Stubički kraj. Za Grad Donja Stubica i Općinu Gornja Stubica proglašena je elementarna nepogoda. U telefonskom razgovoru s Nikolom Gospočićem, gradonačelnikom Donje Stubice, saznali smo kako su najveću štetu pretrpjela sela Hižakovec i Donja Podgora te da je dio stanovnika […]
PANIAN: ‘Nakon epidemije svijet će biti u filmu ‘Demolition man’!’
Intervju s gradonačelnikom Dugog Sela Nenadom Panianom o trenutnoj epidemiološkoj situaciji S gradonačelnikom 20-ak kilometara od središta hrvatske metropole udaljenog Dugog Sela – gospodinom Nenadom Panianom razgovarali smo o posljedicama korona virusa na cijelo društvo, izolacijskoj atmosferi, funkcioniranju Grada, dopuni Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona vezanog za provedbu postupka plaćanja poreza u posebnim okolnostima […]
GRAD ZAGREB: Virtualno otvorenje izložbe ‘VODA 2020’
Kulturne institucije pronalaze kreativna rješenja i u ovim kriznim vremenima Virtualne izložbe privremeno su rješenje za sve ljubitelje umjetnosti.  Na taj je način Centar za kulturu Trešnjevka prezentirao i obradio temu vode, pri čemu je svima omogućeno konzumiranje kulturnih sadržaja iz udobnosti vlastitih domova. Razgovarali smo sa Sašom Martinović Kunović, voditeljicom Galerije Modulor, kako bismo […]