Pretraži pojam

Najčešće su to pojmovi poput "Kolinda", "politika", "kriminal", "Trump" i slično...

Odaberi grad
Svi gradovi
Donja Stubica
Krapina
Marija Bistrica
Oroslavje
Samobor
Sveta Nedelja
Zabok
Zagorski kraj
Zagreb
Zagrebačka županija
Zaprešić
Zaprešićki kraj
Zlatar

UDRUGA I CENTAR ‘OZANA’: Ne napušta svoje korisnike, čak ni u doba koronavirusa

UDRUGA I CENTAR ‘OZANA’: Ne napušta svoje korisnike, čak ni u doba koronavirusa

Objavljeno 28.04.2020 17:08

Ni COVID-19 ne može zaustaviti one koji žive za pomaganje drugima, pokazali su još jednom voditeljice i korisnici zagrebačke Udruge i Centra ‘OZANAu kojemu se inače provode programi za djecu predškolske dobi s teškoćama u razvoju te mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama

Iako se gotovo 60-ero stalnih korisnika „OZANE“ zbog sigurnosnih odredbi našlo bez svakodnevne profesionalne skrbi i socijalnih kontakata koji su im prijeko potrebni, „Ozanovci” su premostili i taj izazov. Uspjeli su „ući” u domove korisnika, povezati se sa svakim od njih, podupirati ih, tješiti i hrabriti kad je bilo potrebno.

Velik je izazov kreirati rad s grupom kada svi članovi te grupe zapravo iziskuju individualan rad. Naši korisnici nisu dovoljno kapacitirani za rad na računalu ili pametnim telefonima. Sve kolegice su aktivirale maksimum svojih stručnih i kreativnih kapaciteta kako bi svakog od njih potaknule na učenje, kreativan rad, pomaganje roditeljima ili uključivanje u zanimljive projekte u gradu. Uz neophodnu podršku njihovih roditelja i obitelji, uspjeli smo u tome”, objasnila je Vjera Lukavečki, ravnateljica Udruge i Centra.

Pedagoški rad s djecom se temelji na načelima waldorfske pedagogije

Što za korisnike Udruge i Centra ‘OZANA’ predstavlja COVID-19?

Osim udaljenosti koja predstavlja veliko ograničenje, korisnicima je, uz organizaciju programa na daljinu, valjalo i na odgovarajući način približiti značenje trenutne situacije.

Prenosimo u cjelosti pismo Udruge i Centra „OZANA” kojim opisuju što za njih i njihove korisnike predstavlja koronavirus te kako su se suočili s ovom neobičnom svakodnevicom: 

Ova nas je korona (kruna) učinila poslušnim podanicima koji bez pogovora prigibaju glave i slušaju njene proglase. Kruna nam je oduzela slobodu, kako su to krune obično i činile u povijesti. Zatvorila nas u naše ograničene kvadrate, dok se ona šepuri po cijelom kraljevstvu zemaljskom. Ali, samo naoko se čini da nas nema. Mi smo itekako tu i živimo nekim novim životom. Slušamo se bolje, veselimo se „susretima”, postali smo suosjećajniji, otvoreniji za suradnju. Družimo se više pa makar nam za to bile potrebne mreže (ne ribarske i ne paukove).

Naime, mi smo Ozanovci, osobe smo s intelektualnim teškoćama i naše je kraljevstvo „OZANA”. Svakodnevno smo se tamo okupljali, veselili, družili, stvarali, učili. I onda je „kruna“ rekla da „OZANE” više nema: „Morate ostati doma, jer bi vas moja kruna mogla doći glave!”

Bili smo tužni, ali vrlo kratko jer su naše voditeljice iz „OZANE” pronašle način da nas ponovo okupe i uključe u razne aktivnosti. Svakodnevno se čujemo (zahvaljujući onim mrežama) pa se ujutro zajedno pozdravljamo, vježbamo i onda krenemo s raznim kreativnim i praktičnim zadacima. 

Isprva nije bilo lako. Bilo je drugačije, trebalo se snaći, naučiti komunicirati na novi način. Naše su voditeljice „stizale” do nas na sve moguće načine – šaljući nam videa s uputama, glasovne poruke, zvale su nas svakodnevno, izmjenjivali smo fotografije zadataka koje smo radili po njihovim uputama. Zahvaljujući njima nismo preskočili uskršnje aktivnosti, svesrdno smo sudjelovai u dekoraciji svojih domova, a i u pripremi trpeze, kao i u degustaciji svega načinjenog. Pokrenuli smo i Kuheraj, pa zajedno kuhamo, i pomažemo u svakodnevnim aktivnostima svojim roditeljima. Voditeljice su nas potaknule da pažljivije promatramo svijet koji nas okružuje, pa tako s velikom pažnjom pratimo biljke koje sada žive radosnijim životom, otkad im manje smetamo. I dalje pletemo kvadrate iz kojih će nastati deke za potrebite – Upletite se i vi s nama! 

Pratimo sva događanja, pa smo se uključili i u nadjevanje imena maloj zebri koja se rodila u ovom zahtjevnom vremenu u ZOO u Zagrebu. Kad se Zemlja ispod Zagreba naljutila i protresla nas, nije nam bilo svejedno. Uplašili smo se, ali s nama su naši roditelji i naše voditeljice iz „OZANE” i svakodnevno smo dobivali podršku. Crtali smo i slikali katedralu i druge poznate vizure Zagreba da utješimo naš Grad.

Mi „zajedno” i plešemo, pjevamo, neki od nas sviraju, slavimo rođendane svak u svom domu, a opet zajedno, zahvaljujući raznim pomagalima. Naime, mnogi od nas imaju pametne telefone (iako nisu toliko pametni ako netko pametniji od njih njima ne upravlja). Neki od nas su samostalni u tome, a drugima pomažu roditelji. Uglavnom, snašli smo se, a nije bilo lako i svakodnevno smo svi zajedno u vježbi, radu, pjesmi… Imamo sreću što, kad nam ponestane npr. vunice za pletenje ili tkanje, naše voditeljice dostave potrebno na kućni prag, naravno, sa zaštitnom opremom. 

Eto, tako da kruna zna – poslušali smo naredbe, ali nas nije utihnula i učinila usamljenima. Dapače, još više radimo i svakodnevno se družimo kao da smo u „OZANI”. Pamtit ćemo ovo vrijeme po tome što su nas pogledi na ekran mobitela povezivali s prijateljima, što smo manje vremena trošili na besmislice koje su nam prije oduzimale vrijeme. Pamtit ćemo ovo vrijeme po tome što smo vidjeli kako sve na ovoj Zemlji diše radosnije ako mi prestanemo misliti samo na sebe.

Hvala svima koji su se brinuli da mi budemo sigurni i da nam svaki dan bude ispunjen i vedar te da svakog dana nešto novo naučimo usprkos tome što nam je kraljevstvo oduzeto.

Mi se držimo one – prijatelj glavu čuva, a ne kruna!

Program za mlade i odrasle objedinjuje rehabilitacijsko-terapeutske aktivnosti i sadržaje socijalnog karaktera

Oba programa temelje se na načelima waldorfske pedagogije

Udruga „OZANA” osnovana je 1991. godine u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Udruga trenutno skrbi o 10-ero djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju te o 49 mladih i odraslih osoba s invaliditetom (21-50 godina).

Godine 2013. pokrenut je i „Štrikeraj cafe”, mjesto na kojemu se putem pletenja i kukičanja članovi lokalne zajednice i njihovi korisnici druže te stvaraju predmete od vune. Pedagoški rad u oba programa temelji se na načelima waldorfske pedagogije, prilagođavajući se specifičnim potrebama korisnika uvjetovanih njihovom dobi te vrstom i stupnjem teškoća u razvoju.

Program za mlade i odrasle objedinjuje rehabilitacijsko-terapeutske aktivnosti i sadržaje socijalnog karaktera, a ostvaruje se kroz niz radionica (radionica ručnog rada, radionica strojnog šivanja, radionica obrade i oblikovanja vune i sl.), te kroz suradnju sa školama i fakultetima (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Studij za socijalni rad, Visoka zdravstvena škola).

Preporuka

DOBRE VIJESTI IZ ZAPREŠIĆA, Ponovo se uvode autobusne linije prema Zagrebu
Iako je nacionalni stožer civilne zaštite uvođenje međužupanijskog javnog prijevoza predvidio tek za 11. svibnja, inzistiranjem zaprešićkog gradonačelnika Željka Turka, postignut je novi dogovor te autobusi ZET-a od srijede, 29. travnja voze na liniji Zaprešić – Črnomerec Na konferenciji za medije stožera civilne zaštite Grada Zaprešića, načelnik Stožera CZ Damir Benčević istaknuo je kako je […]
PRVA VIRTUALNA NOĆ KNJIGE: U svom 9. izdanju nudi više od 500 virtualnih programa gotovo 300 sudionika u 145 hrvatskih gradova
Noć knjige, najveća domaća manifestacija posvećena knjizi, održava se svake godine na Svjetski dan knjige i autorskih prava 23. travnja U povodu Dana hrvatske knjige i Svjetskog dana knjige i autorskih prava danas se održava najveća domaća manifestacija posvećena knjizi – Noć knjige. Njezino zaštitno lice ove je godine već poznati patuljak Čituljak koji nosi […]
EPIDEMIJA KORONAVIRUSA MALO POBOLJŠALA RAZINU ČITANOSTI: Najviše je onih koji su pročitali dvije knjige u godinu dana
Čitanost u Hrvatskoj narasla za 7 posto, najčitanija i dalje beletristika Čitanost u Hrvatskoj u proteklih je godinu dana narasla za sedam posto, s prošlogodišnjih 42 na 49 posto. Rezultati su to istraživanja o čitanosti i kupovini knjiga koje je u ožujku ove godine u povodu Noći knjige na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika provela […]
POKRENUTA ‘MALA DRAMSKA BIBLIOTEKA’ TEATRA &TD: Prvi autor Branko Ružić
Povodom Dana hrvatske knjige govorimo o nedavno objavljenoj knjizi Branka Ružića ‘Donor i druge drame’ iz novopokrenute ‘Male dramske biblioteke’ u izdanju Studentskoga centra u Zagrebu, Teatra &TD Povodom Dana hrvatske knjige koji se obilježava 22. travnja, kao simboličan čin sjećanja na oca hrvatske književnosti i autora epa Judita – dovršenog u Splitu na današnji […]
OBUSTAVA PROVOĐENJA OVRHA: Oborba ističe da je mjera nepotpuna
Oporba ističe da Vladin prijedlog da se po modelu tri plus tri mjeseca obustavi provođenje ovrha nije potpun, jer ne obuhvaća ovrhe koje provode Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i poslodavci Saborski zastupnici u četvrtak su podržali Vladin prijedlog da se po modelu tri plus tri mjeseca obustavi provođenje ovrha, pri čemu oporba ističe da […]

Propustili ste

Najnovije vijesti

JEDNA NOVOOBOLJELA OSOBA U KZŽ Stožer: ‘Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom je 74’
U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirana jedna novooboljela osoba i to s područja grada Pregrade, a ozdravilo je još 11 osoba Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite i Župana Krapinsko-zagorske županije načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije, Anđelko Ferek-Jambrek izvijestio je kako je u protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije uzeto […]
NAČELNIK OPĆINE DUBRAVICA MARIN ŠTRITOF PITA SE JESU LI DOISTA MALE OPĆINE NAJVEĆI TROŠAK DRŽAVE Gradonačelnik Zaprešića Turk: ‘Ne bih ukinuo niti jednu općinu’
U emisiji N1 televizije, predsjednik Udruge gradova RH, Željko Turk najavio je novi teritorijalni ustroj u RH, odnosno prijedlog da bi manje općine mogle postati mjesne zajednice Temeljem najave prijedloga novog teritorijalnog ustroja RH i prijedloga udruge gradova RH kojeg je za televiziju N1 prezentirao zaprešićki gradonačelnik i predsjednik Udruge gradova Željko Turk, manje bi općine […]
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA: U Distributivnom centru uskoro najmoderniji stroj za sortiranje i pakiranje borovnica i malina
U Distributivni centar za voće i povrće krajem svibnja stiže 1,6 milijuna kuna vrijedan stroj za sortiranje bobičastih i jagodičastih voćnih vrsta U Distributivni centar za voće i povrće, tvrtku u većinskom vlasništvu Zagrebačke županije, krajem svibnja stiže 1,6 milijuna kuna vrijedan stroj za sortiranje bobičastih i jagodastih voćnih vrsta. Riječ je se o prvom […]