Pretraži pojam

Najčešće su to pojmovi poput "Kolinda", "politika", "kriminal", "Trump" i slično...

Odaberi grad
Svi gradovi
Donja Stubica
Krapina
Marija Bistrica
Oroslavje
Samobor
Sveta Nedelja
Zabok
Zagorski kraj
Zagreb
Zagrebačka županija
Zaprešić
Zaprešićki kraj
Zlatar

LADUČ PROSLAVIO DAN MJESTA: Po njegovom zaštitniku, svetom Leonardu nazvana mjesna kapelica

LADUČ PROSLAVIO DAN MJESTA: Po njegovom zaštitniku, svetom Leonardu nazvana mjesna kapelica

Objavljeno 11.11.2019 18:46

Zbog premalog broja učenika, područnoj školi prijeti zatvaranje

Nastavu u područnoj školi Laduč pohađaju svega dva učenika trećeg razreda, a nekada je ovu školu pohađalo i 60-tak učenika u razrednim odjeljenjima od prvog do četvrtog razreda.

Broj učenika iz Laduča koji sada pohađaju nastavu zasigurno nije manji, ali oni idu u OŠ Ivana Perkovca u Šenkovcu i OŠ Ivane Brlić Mažuranić u Savskom Marofu.

Ako se ovako nastavi Područna škola Laduč definitivno gubi status škole, a u prostorijama sadašnje škole biti će vrtić. Ionako je u školskoj zgradi koja je temeljito obnovljena, na više od pola prostora vrtić.

Dječji vrtić – Područna škola Laduč

Problem započeo 2015. godine

Problem s upisom djece u PŠ Laduč započeo je 2015. godine kada je upisano znatno manje učenika u prvi razred, nego što je to bilo do tada, a svake godine je učenika sve manje.

Krešimir Hrgar, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Laduč, kaže: „Pet godina vapim za nekim djelovanjem koje bi išlo u smjeru opstanka naše stare područne škole, ali bojim se da sada to više nije moguće. U našu školu uvijek je išlo između 55-60 učenika, ali je  2015. godine taj broj odjednom pao na 11 učenika, a obrazloženje roditelja je bio da je to zbog nedostatka produženog boravka.”

Nastavu pogađa samo dvoje učenika

Nakon što to pitanje nije riješeno, prirodnim odljevom se PŠ Laduč našla u situaciji da nastavu u Laduču trenutačno pohađa svega dvoje učenika, što znači da kad to dvoje učenika završi četvrti razred, sve će biti gotovo.

„Djece imamo, a to najbolje vidimo prilikom podjele darova za Svetog Nikolu, sve je puno. Nažalost, roditelji upisuju djecu u osnovne škole u Šenkovec i Prigorje Brdovečko jer su tamo organizirani produženi boravci, ali i ostali sadržaji koje mi u Laduču, ipak, nemamo. Djeca se ne upisuju u ovu školu u Laduču i to nije dobro“, zaključio je Hrgar.

Ovo je zapravo najznačajnija točka dnevnog reda godišnjeg izvješća Vijeća mjesnog odbora Laduč, a povodom dana mjesta koji je vezan upravo uz zaštitnika Svetog Leonarda.

Sveti Leonard, pustinjak – zaštitnik Laduča

Sveti Leonard, pustinjak

Sveti Leonard je veliko poštovanje i slavu naročito iskupio za vrijeme križarskih vojna, kad je po njegovu zagovoru bio oslobođen iz sužanjstva slavni križar Boemund od Antiohije, koji je u ropstvo muslimanima upao 1100. godine, a iz njega je oslobođen po svečevu zagovoru dvije godine kasnije.

Sveti Leonard je jedan od veoma popularnih svetaca u srednjoj Europi, odakle je njegovo štovanje došlo i u hrvatske krajeve.

Veliki značaj ovog sveca u srednjoj Europi

Jedan učenjak kaže da je njemu u čast podignuto ništa manje nego 600 crkava i kapela, u koje valja ubrojiti i crkve i kapele u našim krajevima, od kojih je, svakako, najljepša ona u Kotarima kod Samobora, što se ubraja među najvrijednije barokne kulturne spomenike Hrvatske, ali ništa manje nije lijepa i ova kapela Svetog Leonarda u Laduču.

Leonard se rodio u Galiji za vrijeme cara Anastazija koji je vladao između 491. i 518. godine. Rodio se u krilu plemićke obitelji, a njegovi su roditelji bili intimni prijatelji velikoga francuskog kralja Klodvika koji je malome Leonardu bio krsni kum.

Znamo iz povijesti da se Klodvik kao prvi Franački knez pokrstio, a za njim i njegovi Franci pa je to krštenje bilo presudno i za budućnost Evrope, jer će Franci kasnije stvoriti na Zapadu najjaču državu.

Potekao iz plemićke obitelji bliske francuskom kralju

Kad je Leonard odrastao, nije se – kako su to inače činili plemićki sinovi – posvetio vojničkom staležu, već se radije stavio u službu sv. Remigija, koji je postao nadbiskup u Remisu.

Znamo da je taj svetac krstio Klodvika: Kako je sv. Remigije bio prijatelj s kraljem Klodvikom, imao je povlasticu da vrati slobodu svima zarobljenicima na koje bude naišao; istu je povlasticu zatražio i Leonard, dobio je i njome se u korist zarobljeniku više puta poslužio.

Sveti Leonard, jedan od najpopularnijih svetaca u srednjoj Europi Foto: saintleonardchurchboston.org

Živio u molitvi i pokori

Ne zaboravimo da je to bilo u doba seobe naroda, u jednom burnom razdoblju, kad je bilo toliko nevinih zarobljenika.

Kralj je ponudio Leonardu i časti i biskupsko dostojanstvo, ali svecu nije bilo stalo do ljudske slave, moći i ugleda jer je želio živjeti prema Evanđelju. Zato se povukao u samoću, najprije kod sv. Maksimina u Micyu, a zatim u obližnju okolicu Limogesa, usred šume koja se zvala Pavum te je tamo provodio pustinjački život molitve i pokore.

Jednoga je dana Leonardovu samoću prekinuo kralj Klodvig, koji se s velikom pratnjom nalazio u lovu. S kraljem je bila i kraljica, koju su baš tada nenadano spopali porođajni bolovi.

Osigurao francuskoj kraljici miran porod

Molitva i briga sv. Leonarda osiguraše kraljici sretan porod. Kralj je u zahvalu dao Leonardu jedno zemljište kraj izvora i sredstva da ondje sagradi samostan i crkvicu u čast Majke Božje.

Pokraj toga samostana razvilo se kasnije i naselje, što je na početku pokrštavanja europskih naroda manje-više svagdje bila praksa. Godina smrti sv. Leonarda nije poznata, ali zato nam je poznata njegova slava u kršćanskome puku, koja je samo odsjev one slave što je uživa u blaženome gledanju Boga.

Novi stolci u Staroj školi Laduč

Nastup udruge žena Ladučanke

Sama svečana sjednica Vijeća mjesnog odbora Laduč započela je kulturno-umjetničkim programom u kojem je nastupala Udruga žena Ladučanke. Nakon nastupa Ladučanki, u svom izvješću predsjednik Vijeća MO Laduč Krešimir Hrgar naglasio je kašnjenje u provođenju izbora za VMO  pa je mandat ovog tijela ušao u petu godinu.

„Bilo je u mandatu dobrih stvari, a mogle su neke biti i bolje. Protekla je godina bila zadovoljavajuća jer smo uspjeli za opremanje Stare škole i potrebe naših mještana nabaviti 150 novih stolica. U Staroj školi smo uspjeli promijeniti dotrajalu javnu rasvjetu pa je boravak daleko ugodniji,” kazao je Hrgar.

Dodao je da je Mjesni odbor sudjelovalo u svim tradicionalnim mjesnim manifestacijama, ali i u drugim mjestima poput Harmičke ocvarkijade.

Led rasvjeta u Staroj školi

Smanjen broj članova VMO-a

Na svečanoj sjednici članove VMO Laduč i prisutne Ladučane pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Općine Brdovec Damir Slavnović koji je Ladučanima čestitao njihov dan, kazavši kako će izbori za Vijeća mjesnih odbora biti u veljači ili u ožujku iduće godine.

Jedna od novina jest da je smanjen broj članova VMO-a, a da je u Proračunu za 2020. godinu osiguran određeni iznos novaca za naknade izabranim predstavnicima ili predstavniku VMO-a, koji bi imao određene radne zadaće, poput redovnog sazivanja sjednica, brige o društvenoj imovini mjesta, a za to bio primao i određenu novčanu naknadu, koja još dakako nije određena“.

Potreba za većom uključenosti mještana u društveni život

Hoće li ova informacija potaknuti ljude da se više uključe u društveni život i da kroz rad u Vijećima mjesnih odbora vode računa o razvoju mjesta kroz predlaganje akcija i projekata načelniku Općine, pokazat će vrijeme.

Predsjednik VMO Laduč Krešimir Hrgar o tome ima svoje mišljenje: „Danas sam prvi puta čuo za tu informaciju da se namjerava za rad mjesnih odbora osigurati neka novčana nagrada. Nisam baš siguran da je odluka o smanjenju članova Vijeća mjesnih odbora dobra.”

„Problem je u tome da se ljudi daju lako birati, a potom kad su izabrani zaborave na svoje obveze i dužnosti. Mislim da tu novčana naknada neće ništa promijeniti,“ kazao je Krešimir Hrgar.

Brdovečki velečasni Ivan Gretić predvodio je misno slavlje

Nastup Mješovitog pjevačkog zbora župe Sveti Vid

Nakon svečane sjednice, vjernici iz Laduča okupili su se oko križa u centru mjesta, gdje ih je dočekao brdovečki župnik Ivan Gretić s Mješovitim pjevačkim zborom župe Sveti Vid iz Brdovca.

Uz duhovne pjesme i molitvu procesija vjernika uputila se prema kapeli Svetog Leonarda gdje je služena sveta misa za sve pokojne mještane Laduča, a nakon misnog slavlja Ladučani i njihovi gosti okupili su se oko nedjeljnog ručka u Staroj školi Laduč.

Preporuka

OPĆINA BRDOVEC: Projekt rekonstrukcije državne ceste D225 vrijedan 30 milijuna kuna
Počela je druga faza 30 milijuna kuna vrijednog projekta rekonstrukcije i uređenja državne ceste D225 Ukupan projekt rekonstukcije i uređenja državne ceste D225 u vrijednosti od 30 milijuna kuna stigao je do druge od pet faza. Projekt je sufinanciran od strane državnih cesta, dok je Općina Brdovec izradila potrebnu dokumentaciju i financira izmještanje infrastrukture. Najveći […]
OKRUGLI STOL U OPĆINI BRDOVEC: Obitelj Jurkas kupila 55 hektara poljoprivrednog zemljišta
U Općini Brdovec održan je okrugli stol na temu kupnje poljoprivrednog zemljišta u Laduču, nadomak Drenja gdje će uskoro biti preseljeno 100-150 junadi i krava s farme Jurkas koja je sada u Harmici Nakon gotovo deset godina potrage za poljoprivrednim zemljištem gdje bi proširio svoju poljoprivrednu djelatnost, OPG Jurkas je odlučio putem kredita kupiti zemljište […]
POBOLJŠANJE VODNOKOMUNALNE INFRASTRUKTURE U AGLOMERACIJI ZAPREŠIĆ: Vrijedan projekt kojim će se smanjiti gubici vode u sustavu
Dobrobiti ovog projekta osjetit će 19.118 stanovnika koji će biti spojeni na sustav javne odvodnje, a njegova realizacija doprinijet će očuvanju zdravlja ljudi, zaštiti izvorišta voda za piće, kao i zaštiti vodnih resursa i povezanih ekosustava u cjelini Ugovori potpisani još u rujnu Još početkom rujna ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, načelnice i […]

Propustili ste

Najnovije vijesti

ARHEOLOŠKI MUZEJ U ZAGREBU: Izvršeno je osiguranje Zagrebačke lanene knjige
Nakon potresa 22. ožujka, Arheološki muzej u Zagrebu izvršio je dodatno osiguranje na jednom od najpoznatijih izložaka Povijesni kutak U Arheološkome muzeju svakako među najpoznatije izloške spadaju Zagrebačka mumija i Zagrebačka lanena knjiga. Ove dvije starine, iako se vode u Egipatskoj zbirci, izložene su u zasebnoj prostoriji posvećenoj etruščanskim spomenicima. Riječ je o egipatskoj mumiji […]
GRAD ZAGREB: Virtualno otvorenje izložbe ‘VODA 2020’
Kulturne institucije pronalaze kreativna rješenja i u ovim kriznim vremenima Virtualne izložbe privremeno su rješenje za sve ljubitelje umjetnosti.  Na taj je način Centar za kulturu Trešnjevka prezentirao i obradio temu vode, pri čemu je svima omogućeno konzumiranje kulturnih sadržaja iz udobnosti vlastitih domova. Razgovarali smo sa Sašom Martinović Kunović, voditeljicom Galerije Modulor, kako bismo […]
TEŽA OŠTEĆENJA STALNOG POSTAVA ARHEOLOŠKOG MUZEJA U ZAGREBU: Izvršeno djelomično osiguranje predmeta na trećem katu
U nizu potresa u nedjelju 22. ožujka 2020. godine, Arheološki muzej u Zagrebu pretrpio je oštećenja zgrade i teža oštećenja stalnog postava i predmeta, a u tijeku je osiguravanje predmeta iz Pretpovijesne i Egipatske zbirke na trećem katu U ponedjeljak i utorak, 23 i 24. ožujka 2020. godine izvršeno je djelomično osiguranje predmeta na trećem […]