Pretraži pojam

Najčešće su to pojmovi poput "Kolinda", "politika", "kriminal", "Trump" i slično...

Odaberi grad
Svi gradovi
Donja Stubica
Krapina
Marija Bistrica
Oroslavje
Samobor
Sveta Nedelja
Zabok
Zagorski kraj
Zagreb
Zagrebačka županija
Zaprešić
Zaprešićki kraj
Zlatar

NOĆ KNJIGE 2020.: Uz brojne virtualne programe i s porukom ‘S knjigom nisi izoliran!’

NOĆ KNJIGE 2020.: Uz brojne virtualne programe i s porukom ‘S knjigom nisi izoliran!’

Objavljeno 17.04.2020 14:15

Deveta Noć knjige 23. travnja donosi gotovo 200 virtualnih programa i sadržaja knjižnica, antikvarijata, osnovnih i srednjih škola, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca, otvorenje manifestacije na HTV-u i društvenim mrežama, a ovogodišnje zaštitno lice manifestacije patuljak Čituljak poručuje: ‘S knjigom nisi izoliran!’

U organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara i uz financijsku potporu ZANE, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba u četvrtak, 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige održava se deveta Noć knjige, posvećena aktualnoj temi promjene.

Promjena je zahvatila i Noć knjige, koja će se po prvi puta održati u virtualnom svijetu.

Patuljak Čituljak zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige 

S porukom S knjigom nisi izoliran! iz svijeta fikcije, kao zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige, na vizuale manifestacije stigao je knjiški patuljak – Čituljak. Ovo dežurno njurgalo, veseljak i komentator apsurda podsjetnik je na to zašto je upravo danas važno čitati. Premda imun na ljudske bolesti, na licu nosi masku, upozoravajući nas da kao knjiški junak dijeli sudbinu čovjeka. Autor vizualnog rješenja je dizajner Boris Kuk, a Čituljak je zaživio i u seriji ilustracija Josipa Sršena i Sebastijana Čamagajevca.

Njegovu šetnju ispražnjenim hrvatskim gradovima možete pratiti na Facebook stranici Noći knjige. Članica Organizacijskog odbora Noći knjige, Dobrila Zvonarek je istaknula: „Iz političke perspektive, krizom je potrebno kvalitetno upravljati. Iz one ljudske, nužno ju je preživjeti sa što manje negativnih posljedica i iz nje stvoriti priliku.”

„Upravo to je pozicija iz koje u trenutno vladajući sumrak istupa ovogodišnja Noć knjige, nudeći čitanje kao poželjnu i korisnu aktivnost u vrijeme socijalne izolacije, čije prednosti će se bez sumnje osjetiti u danima kada ponovno otvorimo vrata svojih domova i zakoračimo u svijet.” – naglasila je Dobrila Zvonarek.

 

Otvorenje na HTV-u i društvenim mrežama

Svečano otvaranje Noći knjige, koje se osam godina održavalo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a ove mu je godine domaćin trebao biti grad Rijeka, održat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije te Facebook stranici i You Tube kanalu Noći knjige.

U specijalnoj emisiji bit će predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj, koje će komentirati Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i doc. dr. sc. Zoran Velagić, voditelj Katedre za povijest knjige, nakladništvo i knjižarstvo na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku. Gosti emisije bit će i poznati domaći pisci te Knjigomir, superjunak koji svoje posebne moći zahvaljuje velikom broju pročitanih knjiga.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Slavko Kozina je rekao: „Novo okružje uzrokovano pandemijom virusa COVID-19 gotovo preko noći obuhvatilo je sve vidove života, pa tako i kulturu. Noć knjige 2020. daje poticaj da se preko knjige, čitanja i pisaca koje promoviramo dopre do odgovora na mnoga pitanja koja si postavljamo ovih dana.”

Od virtualnih slikovnica do priča na daljinu

„Suočavamo se sa svijetom pa i sa samim sobom, okrećemo se bitnom i važnom, a zahvaljujući modernim sredstvima komunikacije, protagonisti ovogodišnje Noći knjige analiziraju tradicionalne vrijednosti i još jednom naglašavaju važnost knjige i čitanja.” – dodao je Slavko Kozina.

Noć knjige obilježit će i gotovo 200 različitih programa knjižara, antikvarijata, svih vrsta knjižnica, osnovnih i srednjih škola, vrtića, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca i ustanova „prijatelja knjige“ iz svih dijelova Hrvatske. Tako primjerice Teatar Poco Loco za Noć knjige priprema Cvrčka i mrava – priču na daljinu, Zagrebačko kazalište mladih na svojoj Facebook stranici ugostit će pisce Tomislava Zajeca i Kristijana Novaka, a glumice ZKM-a čitat će ulomke iz romana Črna mati zemla.

Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu priprema virtualnu izložbu razglednica i knjiga s posvetom Jakše Fiamenga iz privatne zbirke Ingrid Poljanić, Knjižnica i čitaonica Slunj foto i video natječaj S knjigom nisi izoliran, Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj na svojoj Facebook stranici upoznat će sve zainteresirane s likom i djelom Slavka Janevskog – oca suvremene makedonske književnosti, a Udruga Mlada pera iz Čakovca objavljivat će radove mladih autora nastalih u okviru natječaja Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju!.

 

U Noć knjige uključen i velik broj domaćih pisaca i autora

Centar za kulturu Trešnjevka donosi online intervju s književnicom za djecu i mlade Silvijom Šesto, a Institut Plavi svijet iz Velog Lošinja fotografsku i video priču o knjigama koje mijenjaju odnos prema prirodi i moru. Društvo hrvatskih književnih prevodilaca Noć knjige obilježit će s već tradicionalnim programom Prevoditeljsko-pjesnička večer Stihom na stih, a Društvo hrvatskih pisaca virtualnom participativnom izvedbom Ježenja.

Književnica za djecu Jelena Pervan i ilustratorica Nikolina Manojlović Vračar zajedno s klaunovimadoktorima uvest će vas u čaroban svijet Doktora Crvenoga nosa, Osnovna škola Donja Dubrava predstaviti virtualnu slikovnicu za djecu, a Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica s online potragom za blagom otkriti zašto ih lektira ne sekira. Na programu će se naći i popusti knjižara i antikvarijata u web shopovima, promocije knjiga, čitanje poezije i razgovori o knjizi na društvenim mrežama, kvizovi, natječaji, nagradne igre i drugi zanimljivi sadržaji. 

Prigodnim sadržajem u Noć knjige uključit će se i velik broj domaćih pisaca i autora, među kojima i Miro Gavran, Julijana Adamović, Sanja Polak, Olja Savičević, Renato Baretić, Jurica Pavičić, Kristian Novak, Damir Karakaš, Tanja Mravak, Ivica Ivanišević, Borivoj Radaković i drugi. 

Nagradni natječaj za školarce Posadi priču

Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara provodi i nagradni natječaj Posadi priču! za učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Njih se poziva da u proznoj formi do sto riječi ispričaju svoje priče o odgovornosti, dobroti, poštovanju, nježnosti, suosjećanju, humanosti, pravednosti, ustrajnosti, ljubavi i preobrazbi. Nagrađeni radovi 23. travnja bit će objavljeni i predstavljeni na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara. 

Delegacija Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi ove će godine u suradnji s urednikom i kritičarom Krunom Lokotarom predstaviti neke katalonske autore prevedene na hrvatski i približiti katalonski običaj darivanja knjiga i ruža na Dan Svetog Jurja, dan ljubavi i književnosti koji se masovno obilježava u Barceloni i širom Katalonije. 

                                                               Ilustracija Noć knjige

Slavlje knjige u svijetu

Podsjetimo da se Svjetski dan knjige i autorskih prava zasniva upravo na ovom običaju, obilježava se u spomen na dan kada su 1616. godine umrli velikani svjetske književnosti Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega, a proglašen je na Općoj konferenciji UNESCO-a u Parizu 1995. godine. 

UNESCO je pak ove godine pozvao čitatelje diljem svijeta da dijele citate, pjesme i poruke koje simboliziraju snagu knjige i potiču čitanje. Također, ukazuju na moć knjige u vrijeme izolacije i poručuju da je čitanje sada važnije nego ikada. 

Preporuka

Arheološki muzej u Zagrebu i veliki potres 1880. godine
U utorak, 9. studenoga 1880. godine u 7 sati i 3 minute, Arheološki muzej tada smješten u palači Akademije na Zrinjevcu, dočekao je tzv. Veliki potres u Zagrebu pri kojem je nastala šteta na predmetima, a obližnja palača Vranyczany-Dobrinović, u kojoj je Arheološki muzej smješten danas, također je pretrpjela štetu te joj se nakon potresa […]
VATROGASCI APELIRAJU: ‘Ne palite biljni otpad!’
Vatrogasci Zagrebačke županije i tijekom uskrsnih blagdana imali intervencije među kojima je najveća bila ona na lokaciji Lukovo kod Vrbovca S dolaskom ljepšeg vremena započinje sezona čišćenja poljoprivrednih površina, okućnica, vrtova i livada, pri čemu stanovnici pale biljni otpad na otvorenom prostoru koji se vrlo lako može nekontrolirano proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte […]
DOBRE STRANE PANDEMIJE KORONA VIRUSA ‘Kriza koju je izazvao COVID-19 dovest će do jačeg povezivanja građana Hrvatske i iseljeništva!’
U grčkom korijenu riječi kriza jest i značenje – obrat, nova prilika, šansa Pandemija korona virusa izazvala je obilje pesimizma, negativnih ekonomskih trendova, ali i veliki val lošeg raspoloženja i straha za sutrašnjicu.   Međutim, kriza koju je izazvao COVID-19 donijela je i nekoliko iznimno konstruktivnih pomaka u hrvatskom društvu te pozitivnih pojava, kojima se već […]
PRVI DIGITALNI ASISTENT U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA U RH: Andrija svojim nadljudskim snagama pomaže Hrvatima na WhatsAppu
Predstavljen prvi digitalni asistent koji na bazi umjetne inteligencije pomaže u borbi protiv koronavirusa na WhatsAppu u Hrvatskoj Andrija je prvi digitalni asistent na bazi umjetne inteligencije namijenjen svakom hrvatskom građaninu. Svojim nadljuskim snagama pomaže u borbi protiv koronavirusa na WhatsAppu u Hrvatskoj. U vremenu kada su liječnici opterećeniji nego inače, digitalni asistent može dovoljno brzo i […]
VETERINARSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU: Mogućnost infekcije kućnih ljubimaca SARS-CoV-2 virusom
Do danas ni u jednom slučaju nije dokazano da su kućni ljubimci bili izvor infekcije virusom SARS-CoV-2 za ljude, nego upravo obrnuto Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je zabilježeno 1704 slučajeva zaraze koronavirusom dok je broj izliječenih 415, a broj preminulih 31. Na području Zagrebačke županije u utorak je zabilježeno 112 […]

Propustili ste

Najnovije vijesti

SVJETSKI DAN PLESA: Proslava u nešto drugačijemu ozračju
Svjetski dan plesa obilježava se 29. travnja na inicijativu UNESCOV-a Međunarodnog odbora za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples – ITI od 1982., a u Hrvatskoj od 1999. godine Zaprešićki plesni studio Jeté ove će godine Svjetski dan plesa proslaviti na nešto drugačiji način. Međutim, plesači neće zaboraviti podsjetiti javnost na ples kao značajan umjetnički […]
DAN OPĆINE DESINIĆ: Prošao bez proslave, načelnik izdvojio brojna ulaganja
Dovršava se multimedijalizacija rodne kuće Đure Prejca Jučer je bio Dan općine Desinić, ali zbog izvanrednih mjera koje su nastupile zbog epidemije koronavirusa, proslava nije održana. Tim je povodom načelnik Općine Desinić, Zvonko Škreblin za Televiziju Zapad rekao sljedeće: „Tužno je i žalosno, ali eto, prebrodit ćemo i ovu krizu”. Načelnik se osvrnuo na prošlu […]
TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ZAPREŠIĆA: Organizirana virtualna šetnja Novim dvorima Jelačićevim
Turistička zajednica grada Zaprešića odlučila je elektroničkim putem približiti svoj sadržaj svima zainteresiranima  U skladu s epidemiološkom situacijom i zaštitnim mjerama koje izdaje Nacionalni stožer civilne zaštite Turistička zajednica grada Zaprešića odlučila je približiti svoj sadržaj svima zainteresiranima elektroničkim putem. O motivima novog načina dopiranja do publike otkrio je više direktor Toni Ganjto: „S obzirom […]