Pretraži pojam

Najčešće su to pojmovi poput "Kolinda", "politika", "kriminal", "Trump" i slično...

Odaberi grad
Svi gradovi
Donja Stubica
Krapina
Marija Bistrica
Oroslavje
Samobor
Sveta Nedelja
Zabok
Zagorski kraj
Zagreb
Zagrebačka županija
Zaprešić
Zaprešićki kraj
Zlatar

305. OBLJETNICA ROĐENJA BALTAZARA ADAMA KRČELIĆA: Jedna od najistaknutijih osoba hrvatskog kulturnog života

305. OBLJETNICA ROĐENJA BALTAZARA ADAMA KRČELIĆA: Jedna od najistaknutijih osoba hrvatskog kulturnog života

Objavljeno 08.02.2020 00:45

Baltazara Adama Krčelića smatra se, nakon Pavla Rittera Vitezovića,
najistaknutijom osobom hrvatskog kulturnog života u 18. stoljeću

Hrvatski povjesničar, književnik, teolog i pravnik Baltazar Adam Krčelić rodio se 5. veljače, prije točno 305 godina. Naš novinar Duško Vukobratović posjetio je njegovo rodno mjesto i Udrugu koja njeguje spomen na ovog velikana hrvatske povijesti.

Baltazar Adam Krčelić rodio se 5. veljače 1715. godine u Šenkovcu, kao prvorođeni sin oca Nikole i majke Judite. Pripadao je nižemu plemstvu brdovečkoga kraja i katkad nosio pridjevak Krbavski (de Corbavia). Obitelj je bila dovoljno imućna da omogući visoko školovanje svim sinovima. U Zagrebu je polazio isusovačku gimnaziju 1722–28., a 1729. prešao je u sjemenište.

Poprsje Baltazara Adama Krčelića ispred Opće pučke škole u rodnom Šenkovcu

Istinski predstavnik prosvjetiteljstva u Hrvatskoj

Predsjednica Udruge Ivana Perkovca, Jasna Horvat, tom je prigodom istaknula: “Evo, vi ste danas došli u Šenkovec, u rodno mjesto Baltazara Adama Krčelića, koji je danas slavljenik. Danas slavi 305. rođendan. Dakle, rođen je u Šenkovcu, na brežuljku ponad mjesta koje se zove Resovo”.

Studirao je u Beču i Bologni, gdje je 1738. doktorirao teologiju i pravo. Za prefekta Zagrebačkoga sjemeništa bio je postavljen 1745., a 1747. godine za rektora Hrvatskoga kolegija (Collegium Croaticum) u Beču. Za boravka u Beču približio se reformnomu krugu oko Marije Terezije te pristao uz ideje prosvijećenog apsolutizma. Podlektorom zagrebačkoga sjemeništa imenovan je 1745., gdje je predavao retoriku i poeziju.

Zagrebačkim kanonikom magistrom postao je 1747. te je bio izabran za rektora Hrvatskoga kolegija u Beču. Ugled crkvenoga povjesničara i pravnika omogućio mu je sudjelovanje u sporu između pape Benedikta XIV. i kraljice Marije Terezije o dodjeljivanju crkvenih beneficija, zbog čega je dobio naslov apostolskoga protonotara 1749. godine.

Predsjednica Udruge Ivana Perkovca Jasna Horvat

U nemilosti biskupa Thauzyja

“Studirao je teologiju, studirao je pravo, bio je zagrebački kanonik, bio je povjesničar, bio je kroničar svoga vremena i za Baltazara se smatra da je jedna od najznačajnijih osoba kulturnog i političkog života Hrvatske u 18. stoljeću”, rekla je Jasna Horvat.

Kanonikom biskupa F. Klobusiczkoga postaje 1749. godine, na čiji mu nagovor kraljica podjeljuje i naslovnu opatiju sv. Petra i Pavla de Kács u Egerskoj biskupiji, a nakon 1751., kada je biskupom postao F. Thauzy, dospio je u nepovoljan položaj pa je neko vrijeme proveo pod suspenzijom. Kao vrsnoga pravnika, kraljica ga 1752. imenuje prisjednikom Sudbenoga stola. Na zahtjev bečkoga dvora je 1755. godine sastavio prijedlog upravne reforme u Hrvatskoj.

Nakon Thauzyjeve smrti 1769. godine imenovan je čazmanskim arhiđakonom. Napisao je veći broj povijesnih djela na hrvatskom i latinskom jeziku. Prvo njegovo objavljeno djelo, o zagrebačkome biskupu Augustinu Kažotiću, pisano je kajkavskim narječjem (Živlenje blaženoga Gazotti Augustina, zagrebečkoga biskupa, 1747). Djelo Povijest zagrebačke stolne crkve, prvi svezak, prvi dio (Historiarum cathedralis ecclesiae Zagrabiensis partis primae tomus primus) dovršio je 1754., ali ga je zbog sukoba s F. Thauzyjem tiskao tek 1770 godine.

Publikacije o Baltazaru Adamu Krčeliću 

Povijesni izvor za politički i društveni život banske Hrvatske u 18. st.

Djelom se koristio D. Farlati pri pisanju povijesti Zagrebačke biskupije. U drugom dijelu (Historia celebris ecclesiae Zagrabiensis continuata MSS), napisanu nakon 1758. i sačuvanu u prijepisu, koja se čuva u Kaptolskom arhivu u Zagrebu, obradio je razdoblje od biskupa Š. Bratulića do P. Petretića, a nenapisane knjige trebale su sadržavati povijest Zagrebačkoga kaptola, stolne crkve i samostana te odnose prema drugim biskupijama.

U pregledu političke povijesti Hrvatske do 1606. (Prethodne napomene o kraljevstvima Dalmacije, Hrvatske i SlavonijeDe Regnis Dalmatiae, Croatiae, Slavoniae notitiae praeliminares, 1770) istaknuo je pravo ugarske krune, odnosno Habsburgovaca na hrvatske zemlje i susjedna područja. To je djelo napisao služeći se bogatom ostavštinom Pavla Rittera Vitezovića, koju mu je predala sama Marija Terezija. Djelo je prikaz prava ugarske krune na Dalmaciju i Hrvatsku do 1606. godine.

Posebnu vrijednost ima poglavlje Status actualis Sclavoniae Croatiaeque cum ejus accessoriis relatio, svojevrstan statistički pregled kraljevinske uprave. Istodobno je tiskano djelo Historiarum. Oba se smatraju Krčelićevim prilogom tzv. učenomu prosvjetiteljstvu. S N. Laurenčićem je 1762. napisao Pridavek, dodatak trećemu izdanju Kronike P. Vitezovića Rittera, o zbivanjima u Hrvatskoj 1749–1762. Nacrt događaja u Pridavku drži se okosnicom njegova najpoznatijega djela Annuae 1748–1767.

Predsjednica Udruge Ivana Perkovca Jasna Horvat pokraj poprsja Baltazara Adama Krčelića

Njegova ostavština temelj današnje NSK

To njegovo djelo značajno je kao povijesni izvor. U tom djelu, koje predstavlja svojevrsne memoare i kroniku, donio je niz podataka iz političkog i društvenog života Banske Hrvatske u 18. stoljeću. U njemu opisuje političke i društvene događaje, iznosi podatke iz privatnoga života suvremenika, ali i mnoge autobiografske, uključujući izvješće o sudskom procesu. Na meti su mu nositelji časti u kraljevinskoj upravi, osobito uzak krug koji je dominirao javnim životom.

Rukopis je nakon njegove smrti cenzuriran te zamalo spaljen. Djelo je Augustu Šenoi poslužilo kao osnova za roman Diogeneš. Neposredno pred smrt, 1777. godine Krčelić je svojih 677 knjiga i rukopisa darovao knjižnici Kraljevske akademije u Zagrebu, što je temelj današnjoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Ocjena suvremenika o Krčelićevu historiografskom radu bila je dvoznačna.

Za 300. rođendan Krčeliću podignuto poprsje

Međutim, nakon objavljivanja latinskoga izdanja Annua 1901. i hrvatskoga prijevoda 1952., kako tvrdi J. Matasović, zbog svojega sadržaja one postaju glavnim izvorom za poznavanje društvenih običaja i općenito za povijest svakidašnjice 18. stoljeća u sjevernoj Hrvatskoj. Nakon Pavla Rittera Vitezovića, smatra se jednom od najistaknutijih ličnosti hrvatskog kulturnog života u 18. stoljeću.

Baltazara Adama Krčelića se s pravom može uvrstiti u red malobrojnih istinskih predstavnika prosvjetiteljstva u Hrvatskoj. U spomen na ovog hrvatskog velikana, povodom njegovog 300. rođendana je 2015. godine podignuto poprsje u rodnom Šenkovcu. Ime Baltazara Adama Krčelića danas nosi veleučilište u Zaprešiću, kao i ulica u Zagrebu.

Izvori: Hrvatski bibliografski leksikon i Hrvatska enciklopedija

Preporuka

MASOVNA GROBNICA U PRUDNICAMA: Probna iskapanja potvrdila sumnje
Prema navodima Ministarstva hrvatskih branitelja u Prudnicama pronađeni posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata i poraća Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja objavila je da je na lokaciji Prudnice u Općini Brdovec pronašla posmrtne ostatke žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Tijekom terenskog istraživanja pregledano je preko 2.400 četvornih metara terena za […]
STARA ŠKOLA U LADUČU: Ladučanke upriličile 14. čihatvu perja
U staroj školi okupile se udruge radi očuvanja narodne baštine U staroj školi u Laduču odvila se 14. čihatva perja u pripremi Udruge žena “Ladučanke” koja pridonosi napredovanju narodne baštine. Ovomu su se vrlo starom običaju u Laduču pridružili članovi drugih udruga te prijatelji Ladučanki iz mnogih okolnih mjesta. Biserka Vid, predsjednica Udruge “Ladučanke”, je […]
NOVI DJEČJI VRTIĆ U OPĆINI BRDOVEC: ‘Videk’ više nije dijelom zaprešićkog ‘Maslačka’
Dječji vrtić u Brdovcu morao se izdvojiti iz Dječjeg vrtića ‘Maslačak’ iz Zaprešića zbog prevelikog broja djece Zbog prevelikog broja djece, dječji vrtić u Brdovcu morao se izdvojiti iz Dječjeg vrtića “Maslačak” iz Zaprešića te je postao Dječji vrtić “Videk”. Pitali smo roditelje primjećuju li kakvu razliku. Korinin djed Zlatko, čija unuka sad ide u […]
JUBILARNI 20. KONCERT KUD-a ‘MIHOVIL KRUŠLIN’: Gostovali članovi Društva gradišćanskih Hrvata iz Mađarske
U Osnovnoj školi Ivana Perkovca u Šenkovcu KUD ‘Mihovil Krušlin’ održao je zajedno s članovima Društva gradišćanskih Hrvata iz mađarske Bizonje svoj jubilarni 20. godišnji koncert U Osnovnoj školi Ivana Perkovca u Šenkovcu KUD “Mihovil Krušlin” održao je svoj godišnji koncert. Na ovogodišnjem jubilarnom 20. koncertu, prisustvovali su i članovi Društva gradišćanskih Hrvata iz Mađarske. […]
POSLJEDNJA SJEDNICA OV-a U BRDOVCU: Najavljena samoposlužna autopraona
Na posljednjoj sjednici u 2019. godini Općinskog vijeća u Brdovcu glasalo se o prenamjeni općinskog zemljišta Nakon uspješne godine i godine s puno projekata, održana je posljednja sjednica Općinskog vijeća u Brdovcu za ovu godinu. Na sjednici su glasali o prenamjeni općinskog zemljišta. Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća u Brdovcu usvojen je zadnji rebalans proračuna […]

Propustili ste

Najnovije vijesti

L’Oréal DONIRAO 10.000 higijenskih proizvoda građanima koji su zbog potresa izgubili dom
Potres koji je 22. ožujka zatresao Zagreb i širu okolicu zasigurno nitko od nas neće zaboraviti. Uslijed potresa oštećene su brojne kuće i zgrade, te je pritom bez sigurnog doma za život ostalo oko 400 Zagrepčana koji su sada privremeno smješteni u Studentskom domu Cvjetno naselje. U želji da im pruži znak podrške i solidarnosti […]
OKOLICA VRBOVCA: Beba noćas rođena u vozilu Hitne medicine Zagrebačke županije
Zagreb, 30. ožujka 2020. – Na poziv dispečera, tim Hitne medicine Zagrebačke županije iz Ispostave Vrbovec noćas u 22:40 sati je upućen na intervenciju kod trudnice kojoj je pukao vodenjak Na poziv dispečera, tim Hitne medicine Zagrebačke županije iz Ispostave Vrbovec noćas u 22:40 sati je upućen na intervenciju kod trudnice kojoj je pukao vodenjak. […]
U AMZ-u IZVRŠENO OSIGURANJE VUČEDOLSKE GOLUBICE: Tijekom potresa razdvojila se stakla vitrine oko te posude u obliku ptice
U Arheološkom muzeju u Zagrebu izvršeno osiguranje posude u obliku ptice, tzv. Vučedolske golubice, izložene u vitrini na trećem katu stalnog postava Pretpovijesnih zbirki U Arheološkom muzeju u Zagrebu izvršeno je osiguranje posude u obliku ptice, tzv. Vučedolske golubice koja je bila izložena u vitrini na trećem katu stalnog postava Pretpovijesnih zbirki. Tijekom potresa razdvojila […]