Pretraži pojam

Najčešće su to pojmovi poput "Kolinda", "politika", "kriminal", "Trump" i slično...

Odaberi grad
Svi gradovi
Donja Stubica
Krapina
Marija Bistrica
Oroslavje
Samobor
Sveta Nedelja
Zabok
Zagorski kraj
Zagreb
Zagrebačka županija
Zaprešić
Zaprešićki kraj
Zlatar

EPIDEMIJA KORONAVIRUSA MALO POBOLJŠALA RAZINU ČITANOSTI: Najviše je onih koji su pročitali dvije knjige u godinu dana

EPIDEMIJA KORONAVIRUSA MALO POBOLJŠALA RAZINU ČITANOSTI: Najviše je onih koji su pročitali dvije knjige u godinu dana

Objavljeno 23.04.2020 12:50

Čitanost u Hrvatskoj narasla za 7 posto, najčitanija i dalje beletristika

Čitanost u Hrvatskoj u proteklih je godinu dana narasla za sedam posto, s prošlogodišnjih 42 na 49 posto. Rezultati su to istraživanja o čitanosti i kupovini knjiga koje je u ožujku ove godine u povodu Noći knjige na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika provela agencija Kvaka – Ured za kreativnu analizu. 

Zahvaljujući entuzijazmu organizacija i pojedinaca kojima je krajnji cilj povećanje čitanosti i kupovine knjiga, imamo vidljiv pomak u njihovim nastojanjima. Ovih 49 posto čitača odnosi se na postotak osoba u Republici Hrvatskoj u dobi od 16 godina i više koji su u zadnjih godinu dana pročitali barem jednu knjigu, izuzev obavezne literature u školama”, objašnjava Tamara Kraus iz agencije Kvaka.   

Knjige češće čitaju mlađe visokoobrazovane žene

Među čitačima najviše je onih koji u godinu dana pročitaju dvije knjige. Knjige češće od ostalih čitaju žene, njih 55 posto, osobe u dobi od 26 do 35 godina, njih 60 posto i visokoobrazovane osobe – 78 posto. Pročitane knjige najviše se posuđuju u knjižnicama (44 posto) ili se kupuju (38 posto), a u većoj ih mjeri kupuju mlađe osobe u dobi od 26 do 35 godina i oni s višim primanjima kućanstva.

Kada je u pitanju vrsta pročitanih knjiga, tu nema velikih promjena u odnosu na prošla istraživanja – i dalje je najčitanija beletristika (65 posto), slijede publicistika i stručne/znanstvene knjige (po 27 posto) te priručnici (22 posto). Beletristiku češće od ostalih čitaju žene (78 posto) i starije osobe od 56 do 65 godina (75 posto), dok publicistiku preferiraju osobe u dobi od 46 do 65 godina (36 posto) i visokoobrazovani (35 posto).

Trend stagnacije kupovine knjiga u Hrvatskoj

Postoji određeni trend stagnacije kada je u pitanju kupovina knjiga u Hrvatskoj: 23 posto građana Hrvatske kupilo je barem jednu knjigu u zadnja tri mjeseca, što je izjednačeno s rezultatima unatrag četiri godine (24 posto 2019. godine te 25 posto 2018. i 2017. godine). Oni koji kupuju knjige, najčešće kupuju jednu knjigu u tri mjeseca. Češće od ostalih, knjige kupuju osobe u dobi od 26 do 35 godina (36 posto), visokoobrazovane osobe (46 posto), dok s porastom primanja kućanstva raste i postotak onih koji kupuju knjige.

Knjige se i dalje najčešće kupuju u knjižarama (47 posto), slijede kiosci (18 posto) te kupovina preko interneta (15 posto), a analizirajući mjesta kupovine od 2013. godine pa do danas, primjećuje se trend rasta kupovine knjiga preko interneta (četiri posto u 2013. godini) te trend pada kupovine knjiga na kioscima (29 posto u 2013. godini). 

Najčešće se kupuje beletristika, daleko više od drugih kategorija knjiga (45 posto) i tako godinama. Kategoriju knjiga, koju čine stručne knjige, publicistika, dječje, priručnici, kupuje od 20 do 30 posto građana, a treću kategoriju – strip i knjige o umjetnosti kupuje manje od 10 posto hrvatskih građana. Trend kupovanja knjiga na popustu se i dalje nastavlja, iako se u zadnje tri godine ustalio, tako i dalje nešto više od polovice građana (54 posto) kupuje knjige na popustu, a ostali po punoj cijeni. 

Istraživanje o čitanosti i kupovini knjiga 2020. na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika provela agencija Kvaka – Ured za kreativnu analizu

Mlađi muškarci ne kupuju knjige jer ih ne zanimaju

Postotak onih koji knjige ne kupuju radi manjka interesa (43 posto) pao je u odnosu na prethodna mjerenja (ranije uvijek preko polovice ispitanika), ali i dalje predstavlja najvažniji razlog zbog kojeg se knjige ne kupuju. Zbog financijskih razloga ili zbog toga što knjige posuđuju u knjižnicama, knjige ne kupuje oko 20 posto hrvatskih građana. 

Postoje razlike u razlozima ne kupovanja knjiga s obzirom na različite demografske skupine, pa tako muškarci i mlađe osobe do 35 godina češće od ostalih knjige ne kupuju iz razloga što ih ne zanimaju, dok starije osobe (preko 56 godina) knjige ne kupuju više iz financijskih razloga. Žene također, više nego muškarci, knjige ne kupuju iz financijskih razloga, dok je kod najmlađih (od 16 do 25 godina) posudba u knjižnici češći razlog ne kupovanja knjiga u odnosu na ostale dobne skupine.

Istraživanje o čitanosti i kupovini knjiga pokrenuto je prije 15 godina i traje do danas te je jedino relevantno istraživanje koje govori o čitanosti i kupovini knjiga među hrvatskom populacijom. Njegova dodatna vrijednost je kontinuitet koji omogućava praćenje trendova kroz vremenski period, naglašava Kraus dodajući da je razvoj digitalizacije omogućio korištenje i konzumaciju medija na potpuno novi način. 

Čak trećina građana uopće ne čita sadržaje na internetu

Iako se prije nekoliko godina najavljivalo kako će e-knjiga zamijeniti tiskanu knjigu, ipak udio onih koji čitaju, a pogotovo kupuju e-knjige stagnira i iznosi svega dva posto. E-knjigu čita devet posto hrvatskih građana. Na internetu su i dalje najtraženiji sadržaj dnevne novine, kojih čita 55 posto populacije Republike Hrvatske, a slijede različiti portali i blogovi s autorskim, kritičkim i drugim sadržajima – 27 posto, te blogovi ili grupe/profili i sl. na društvenim mrežama posvećene knjizi – 17 posto. Važno je napomenuti da čak trećina hrvatske populacije niti povremeno ne čita sadržaje na internetu. 

Istovremeno dogodila se prevelika opterećenost velikom količinom informacija što na tržište uvodi i novi termin tzv. „infobesity“. Kao rezultat toga, počinje borba za čovjekovu pažnju koja je značajno smanjena i u novim okolnostima utakmicu igraju sve industrije, pa tako i marketinška koja se na kreativan i inovativan način bori za onaj mali dio pažnje koji će omogućiti percepciju prikazanih podražaja,” objašnjava Kraus.

‘Knjiga se još uvijek doživljava kao izvor znanja’

Potom dodaje: „Ono što je u svakom slučaju pozitivno i optimistično je da hrvatskim građanima čitanje predstavlja užitak i razonodu koje istovremeno traži disciplinu, strpljenje i trud, traži vrijeme, traži taj mali dio pažnje, a pozitivna je i činjenica što se, u današnjem svijetu digitalizacije, internet ne smatra prijetnjom knjigama jer sadržaj na njemu ne predstavlja prepreku za čitanje knjiga, a niti je najbolji i najefikasniji način kupovanja knjiga.

Iako posjećenost promocijama knjiga nije velika, niti se hrli u nabavu dobre knjige stavljajući njezinu cijenu u drugi plan, ono što je najvažnije za budućnost knjige je što se knjiga još uvijek doživljava kao izvor znanja, zaključuje Kraus.

Preporuka

POKRENUTA ‘MALA DRAMSKA BIBLIOTEKA’ TEATRA &TD: Prvi autor Branko Ružić
Povodom Dana hrvatske knjige govorimo o nedavno objavljenoj knjizi Branka Ružića ‘Donor i druge drame’ iz novopokrenute ‘Male dramske biblioteke’ u izdanju Studentskoga centra u Zagrebu, Teatra &TD Povodom Dana hrvatske knjige koji se obilježava 22. travnja, kao simboličan čin sjećanja na oca hrvatske književnosti i autora epa Judita – dovršenog u Splitu na današnji […]
U POVODU DANA PLANETA ZEMLJE STRANKA FOKUS APELIRA: Rive su ‘respiratori’ za podizanje razine mora
Odgovor na pandemiju COVID-19 pokazao je spremnost vladajućih da poduzmu sve što je potrebno da se zaštite građani, ali hoće li se takvima pokazati u opasnosti od posljedica rasta razine mora Odgovor na pandemiju COVID-19 pokazao je spremnost svih, pa tako i naših vladajućih, da poduzmu sve što je potrebno da se zaštite građani. Može […]
OBUSTAVA PROVOĐENJA OVRHA: Oborba ističe da je mjera nepotpuna
Oporba ističe da Vladin prijedlog da se po modelu tri plus tri mjeseca obustavi provođenje ovrha nije potpun, jer ne obuhvaća ovrhe koje provode Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i poslodavci Saborski zastupnici u četvrtak su podržali Vladin prijedlog da se po modelu tri plus tri mjeseca obustavi provođenje ovrha, pri čemu oporba ističe da […]
PRVE ČIGRE STIGLE IZ AFRIKE: Kod Rugvice jedno od zadnjih staništa u kontinentalnom dijelu Hrvatske
Čigre sve češće prihvaćaju umjetna staništa poput šljunčanih otočića na jezerima Rakitje i Ormož te platforme na jezeru Siromaja zbog regulacije riječnih tokova, vađenja šljunka iz riječnog korita, utvrđivanja obala te zagađenja Prve čigre počele su dolaziti sa svojih zimovališta u Africi na platformu na jezeru Siromaja (Rugvica) i na otočić kod Rakitja (Sveta Nedelja), […]
NOĆ KNJIGE 2020.: Uz brojne virtualne programe i s porukom ‘S knjigom nisi izoliran!’
Deveta Noć knjige 23. travnja donosi gotovo 200 virtualnih programa i sadržaja knjižnica, antikvarijata, osnovnih i srednjih škola, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca, otvorenje manifestacije na HTV-u i društvenim mrežama, a ovogodišnje zaštitno lice manifestacije patuljak Čituljak poručuje: ‘S knjigom nisi izoliran!’ U organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i […]

Propustili ste

Najnovije vijesti

SVJETSKI DAN PLESA: Proslava u nešto drugačijemu ozračju
Svjetski dan plesa obilježava se 29. travnja na inicijativu UNESCOV-a Međunarodnog odbora za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples – ITI od 1982., a u Hrvatskoj od 1999. godine Zaprešićki plesni studio Jeté ove će godine Svjetski dan plesa proslaviti na nešto drugačiji način. Međutim, plesači neće zaboraviti podsjetiti javnost na ples kao značajan umjetnički […]
DAN OPĆINE DESINIĆ: Prošao bez proslave, načelnik izdvojio brojna ulaganja
Dovršava se multimedijalizacija rodne kuće Đure Prejca Jučer je bio Dan općine Desinić, ali zbog izvanrednih mjera koje su nastupile zbog epidemije koronavirusa, proslava nije održana. Tim je povodom načelnik Općine Desinić, Zvonko Škreblin za Televiziju Zapad rekao sljedeće: „Tužno je i žalosno, ali eto, prebrodit ćemo i ovu krizu”. Načelnik se osvrnuo na prošlu […]
TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ZAPREŠIĆA: Organizirana virtualna šetnja Novim dvorima Jelačićevim
Turistička zajednica grada Zaprešića odlučila je elektroničkim putem približiti svoj sadržaj svima zainteresiranima  U skladu s epidemiološkom situacijom i zaštitnim mjerama koje izdaje Nacionalni stožer civilne zaštite Turistička zajednica grada Zaprešića odlučila je približiti svoj sadržaj svima zainteresiranima elektroničkim putem. O motivima novog načina dopiranja do publike otkrio je više direktor Toni Ganjto: „S obzirom […]